Πολιτική
Κυριακή, 26 Αυγούστου 2007 00:14

Πύρινος εφιάλτης

Εκτός ελέγχου είναι οι πυρκαγιές στη Ζαχάρω, την Αμαλιάδα, την Αρεόπολη, το Γερολιμένα, τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, τη Μεγαλόπολη, όπως επίσης και στην Κορινθία, την Αχαϊα, την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, την Αιτωλοακαρνανία, τα Γιάννενα, αλλά και την Αττική. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής ως περισσότερο επικίνδυνο κρίνεται το μέτωπο στο Πέτα Μαρκοπούλου όπου θα επικεντρωθούν στη διάρκεια της νύχτας οι προσπάθειες κατάσβεσης. Ανεξέλεγκτα μαίνεται το μεγάλο μέτωπο στη Ζαχάρω και κατευθύνεται προς τη Μεσσηνία, απλωμένο σε έκταση 25 χλμ.

Εκτός ελέγχου είναι οι πυρκαγιές στη Ζαχάρω, την Αμαλιάδα, την Αρεόπολη, το Γερολιμένα, τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, τη Μεγαλόπολη, όπως επίσης και στην Κορινθία, την Αχαϊα, την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, την Αιτωλοακαρνανία, τα Γιάννενα, αλλά και την Αττική. Υπό έλεγχο εστία σε Ξάνθη, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη. Αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στα μέτωπα της Ανατολικής Μάνης.

Το πύρινο μέτωπο που έκαιγε εκτάσεις στην βόρεια Ηλεία, κοντά στο φράγμα του Πηνειού, πέρασε λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα στο νομό Αχαΐας . Η φωτιά καίει αυτήν την ώρα δασική έκταση κοντά στις περιοχές Βελιτσές, Κάλφα και Πόρτες, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην Κερατέα Αττικής, όπου επιχειρούν 18 οχήματα με 60 άνδρες, ενώ τα τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ένα ελικόπτερο που επιχειρούσαν νωρίτερα βρίσκονται καθηλωμένα από τη δύση του ηλίου. Η φωτιά πλέον κινείται από τα Καλύβια πίσω από τους οικισμούς Ολυμπιακό Χωριό και την Αγία Τριάδα προς το Λαγονήσι, όπου επίγειες δυνάμεις βρίσκονται παρατεταγμένες, ενώ δεν αποκλείειται το ενδεχόμενο εκκένωσης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής ως περισσότερο επικίνδυνο κρίνεται το μέτωπο στο Πέτα Μαρκοπούλου όπου θα επικεντρωθούν στη διάρκεια της νύχτας οι προσπάθειες κατάσβεσης.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η φωτιά, μπήκε στον συνοικισμό Καλυβίων και καίει σπίτια. Η κατάσταση κρίνεται από την πυροσβεστική εξαιρετικά δύσκολη. Στην περιοχή επιχειρούν 18 οχήματα με εξήντα πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα.

Εκκενώθηκε με ασφάλεια η 2η παιδική κατασκήνωση Κερατέας με 159 παιδιά, 45 ομαδάρχες και 25 υπαλλήλους, καθώς και το Μοναστήρι της Αγίας Σκέπης, ενώ ο δρόμος Κερατέας προς Κακιά Θάλασσα έκλεισε στο 2ο χιλιόμετρο. Από άλλη πλευρά η φωτιά κατευθύνεται προς Αργοσαρωνικό.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πριν λίγες ώρες η φωτιά στον Υμηττό. Στην περιοχή όμως, παραμένουν για επιτήρηση ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Οι τελευταίες εστίες

Νεώτερα μέτωπα καταγράφονται από το απόγευμα σε Ναύπλιο και ¶στρος Κυνουρίας. Μια νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, κοντά στο χωριό Μανθυρέα του δήμου Τεγέας. Επίσης, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, στην Αλίαρτο Βοιωτίας, στην Πρέβεζα, στο Λαύριο, στην περιοχή Κουβαράς στο Πόρτο Ράφτη. Φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 9.30 απόψε στην περιοχή Βούντενη της Πάτρας, λίγα μόλις χιλιόμετρα πιο μακριά από την πόλη της Πάτρας, στην Περιμετρική οδό, η οποία αντιμετωπίζεται χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Tα κυριότερα μέτωπα

Μεγαλόπολη:

Κρανίου τόπος η Μεγαλόπολη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι επικίνδυνο πύρινο μέτωπο στο Μαίναλο. Πέντε νεκρούς θρηνεί η περιοχή, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα τέσσερα πιθανότατα μέλη της ίδιας οικογένειας που εγκλωβίστηκε στις φλόγες.

Περισσότερα από δεκαπέντε χωριά έχουν εκκενωθεί. Τα εννέα από αυτά, μόνο στο δήμο Φαλαισίας. Αρκετά σπίτια σε διάφορα χωριά της περιοχής, έχουν καεί.

H πρώτη προσπάθεια από ελικόπτερο Σινουκ του στρατού ξηράς να απεγκλωβίσει 80 άτομα που βρίσκονται στο χωριό Τουρκολέκα, απέτυχε. Οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο που είχε προσγειωθεί και σύμφωνα με πηγές του Γενικού επιτελείου Εθνικής ¶μυνας θα γίνει νέα προσπάθεια.

Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνθηκε και έκαψε το Λεοντάρι Φαλαισίας, στη Μαραθούσα καίγονται σπίτια, ενώ σύμφωνα και με το δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα καίγονται σπίτια στις παρυφές της πόλης.

Τα μέτωπα από τους Αχαραμίτες έως το Μακρύσι έχουν ενοποιηθεί σε ένα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ένα ακόμα θύμα . Πρόκειται για ηλικιωμένο που βρέθηκε απανθρακωμένος στην περιοχή Δερβένι, στην εθνική οδό από Μεγαλόπολη προς Καλαμάτα.

Στην Αρκαδία, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ανεμοδούρι, Ρούτση, Μαλωτά, Μακρούσι, Ραψομάτι, Περιβόλια, Συκιές, Κατσίμπαλη, Κάτω Ασσέα, ακόμα έχουν εκκενωθεί η Αρεόπολη, στον Ταΰγετο τα χωριά Καρβέλι, Λαδάς και Πηγή, στον Πάρνωνα η Αγριάννη.

Ζαχάρω:

Ανεξέλεγκτα μαίνεται το μεγάλο μέτωπο στη Ζαχάρω και κατευθύνεται προς τη Μεσσηνία, απλωμένο σε έκταση 25 χλμ. Ολοσχερώς κάηκε το δάσος του Καϊάφα. Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε πολλές εστίες και αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος. Στην περιοχή επιχειρούν 4 canadair.

Εκκενώθηκε νωρίς μέσα στην ημέρα το Νεοχώρι και το Γιαννιτσοχώρι, όπου έφθασαν οι φλόγες. Σε απόσταση 40 μέτρων από το χωριό Πλατιάνα βρίσκεται η φωτιά στο Δήμο Σκυλούντος. Στο δήμο Αλιφείρας η φωτιά καίει περιμετρικά της Καλλιθέας όπου νωρίτερα κάηκαν περισσότερα από 50 σπίτια. Εκκενώθηκαν επίσης οι οικισμοί Τρυπητή, Θολό και Χρυσοχώρι.

Οι φλόγες έχουν κυκλώσει από νωρίς το απόγευμα τα Κρέστενα, όπου εκκενώθηκε το νοσοκομείο. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Παναρκαδικό. Μεγάλη δασική έκταση κάηκε στο Κάτω Σαμικό.

Εκκενώθηκαν και τυλίγονται στις φλόγες τα χωριά ¶γιοι Απόστολοι και Βροχίτσα στο δήμο Ιάρδονος.

Στην Ανδρίτσαινα μαίνονται τα μέτωπα και εκκενώνονται χωριά, ενώ απειλούνται οι κοινότητες Δαφνούλα και Συκιές. Στο μέτωπο της Πηνείας η φωτιά καίει στο Μαζαράκι.

Συγκεκριμένα, στην Ηλεία έχουν καεί τα χωριά Μάκιστος, Ροδινά, Μίνθη, Ανήλιο, Μηλιές, Αρτέμιδα, Παλαιοχώρι, Ξηροχώρι και Σχινή και έχουν εκκενωθεί τα χωριά Σμέρνα, Βρεστός, Βάλμη, Νεοχώρι, Αγραπιδοχώρι και Ελάτια. Οι φλόγες απειλούν Πεύκη, Αγία ¶ννα και Γούμερο στο Δήμο Ωλενης και ήδη ζητήθηκε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια

Μεσσηνία:

Φλέγεται ο Ταΰγετος. Η φωτιά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους, έκαψε σπίτια σε Λαδά, Καρβέλι και άλλοι γειτονικοί οικισμοί. Το πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε προς Αρτεμισία, Διπόταμα και Αλταμυρά. Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην περιοχή Αλλαγή, ενώ εκκενώθηκε το χωριό Αλογιανη. Στο Θολού Κυπαρισσίας οι κάτοικοι έχουν καταφύγει στην παραλία για να γλυτώσουν.

Μεγάλες περιοχές σε όλη την Πελοπόννησο δεν έχουν ρεύμα και τηλεφωνική επικοινωνία , ενώ η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους νομούς Ηλείας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Στύρα:

Στο έλεος της φωτιάς τα Στύρα Ευβοίας. Αυτήν την ώρα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα ¶νω Στύρα και βορειότερα σε χωριά κοντά στο Αλιβέρι , όπου επεκτάθηκε το μέτωπο, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Στην περιοχή συνέδραμε και το ρωσικό μπεριέφ.

Από την Κύμη έως τη θέση Κονίστρες τα πύρινα μέτωπα έχουν ενοποιηθεί.

Εκκενώθηκαν ήδη οι κοινότητες Γαβαλά, Βρύσης και Κρεμαστών, ενώ κάτοικοι και παραθεριστές εγκαταλείπουν και τις περιφερειακές κοινότητες. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς 340 εγκλωβισμένων πολιτών από τις περιοχές Αλιβερίου και Στύρων Ευβοίας με δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, προς τον Ωρωπό και την Αθήνα. Λόγω της κατάστασης, με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών, κηρύχθηκαν από νωρίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Στυραίων, Ταμυναίων, Αμαρυνθίων και Κονιστρών .

Αιτωλοακαρνανία:

Εκκενώθηκε το μεσημέρι το Μπαμπίνι Ξηρομερίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η φωτιά που καίει από χθες το μεσημέρι έφτασε στις αυλές των πρώτων σπιτιών. Βρέθηκαν οι 2 αγνοούμενοι, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα οι φλόγες θα τεθούν υπό έλεγχο.

Κορινθία:

Πυρκαγιά μαίνεται σε δύσβατη περιοχή στο Καλέτζι και έχουν εκκενωθεί πολλά χωριά για προληπτικούς λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν περισσότερες από 130 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και η πυροσβεστική εκτιμά ότι οι περισσότερες οφείλονται σε εμπρησμούς.

47 oι νεκροί σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Ένας ακόμη νεκρός, που εντοπίστηκε στο χωριό Καλλίδωνο της Ζαχάρως ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές στη χώρα, σε 47, κατά την Πυροσβεστική. Σαράντα εννέα είναι οι νεκροί, κατά τον πρόεδρο του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Παναγιώτη Ευσταθίου.

«Υπάρχει περίπτωση, κάποιος εγκαυματίας που έχει μεταφερθεί για νοσηλεία, να υποκύψει τελικά. Αυτή η ενημέρωση δεν φτάνει εγκαίρως σ' εμάς», διευκρινίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αρχιπύραρχος Ν. Διαμαντής.

Υπάρχουν φόβοι για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για σορούς που δεν έχουν αναγνωριστεί.

Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, ανυπολόγιστος ο αριθμός των σπιτιών και των περιουσιών που χάθηκαν, τεράστιες οι δασικές εκτάσεις που έγιναν στάχτη.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όλοι οι νομοί της χώρας

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Σπύρου Φλογαΐτη χαρακτηρίζεται η «καταστροφή από τις μεγάλης έντασης και έκτασης πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ως γενική και κηρύσσεται, λόγω της γενικής αυτής καταστροφής και της ανάγκης πρόληψης της επέκτασής της, όλους τους Νομούς της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Eνισχύεται η βοήθεια από το εξωτερικό

Στην Ελλάδα βρίσκονται δύο αεροσκάφη από τη Γαλλία και ένα από την Ιταλία, καθώς επίσης και 30 πυροσβεστικά οχήματα με 60 άνδρες από την Κύπρο. Σε λίγη ώρα, φτάνουν άλλα δύο αεροσκάφη από τη Γαλλία με 60 δασοκομάντος και άλλοι 30 άνδρες από την Κύπρο. Αύριο αναμένονται έξι αεροσκάφη χωρητικότητας 1,5 τόνου από τη Σερβία, ένα από τη Ρουμανία, δύο από την Ισλανδία, τρία ελικόπτερα από την Ολλανδία, τρία από τη Γερμανία, τρία από το Ισραήλ, ένα από τη Σλοβενία και ένα από τη Νορβηγία.

Mέτρα για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, τα άμεσα οικονομικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την εθνική τραγωδία περιλαμβάνουν:

- Πρώτον, τον πενταπλασιασμό του προνοιακού βοηθήματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων από 600 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

- Δεύτερον, την αύξηση της αποζημίωσης για οικοσκευή κατά 4.000 ευρώ, από 6.000 σε 10.000 ευρώ.

- Τρίτον, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, οι οποίες θα έχουν τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους εν υπηρεσία. Η αποζημίωση στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα αυξάνεται από 6.000 σε 10.000 ευρώ και στον τραυματία με μόνιμη και μη ανατάξιμη βλάβη από 4.500 σε 8.000 ευρώ.

- Τέταρτον, χορηγείται έκτακτο επίδομα παραγωγικότητας ύψους 2.500 ευρώ στους πυροσβέστες, τους εποχικούς πυροσβέστες, τα πληρώματα των εναέριων μέσων και το προσωπικό της τεχνικής βάσης.

- Πέμπτον, δημιουργείται άμεσα Ειδικό Ταμείο για τη στήριξη των πληττομένων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες. Ο σχετικός λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στις τράπεζες θα ανακοινωθεί μεθαύριο.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για όλους τους πληγέντες από πυρκαγιές κατά το 2007. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευσή τους.

Oι φονικότερες πυρκαγιές παγκοσμίως από το 2000

Οι δύο δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Πελοπόννησο είναι μακράν οι πιο φονικές των τελευταίων ετών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που μεταδίδει έναν απολογισμό των φονικότερων πυρκαγιών στον κόσμο από το έτος 2000.

2000

- Ιούλιος-Αύγουστος: Στις ΗΠΑ, 13 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο σε δεκάδες πυρκαγιές στα δυτικά της χώρας.

2003

- Ιανουάριος: Στην Αυστραλία, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι πεθαίνουν από τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα από τις αρχές Δεκεμβρίου και καταστρέφουν πολλά προάστια της πρωτεύουσας Κανμπέρα.

- 3 Μαΐου: Στη Ρωσία, δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποιων και τέσσερις δημοσιογράφοι, σκοτώνονται από την πτώση γιγαντιαίου ρωσικού ελικοπτέρου Mi-26 που συμμετείχε στην κατάσβεση διασικών πυρκαγιών στην περιοχή Τσίτα της Σιβηρίας, ανατολικά της λίμνης Βαϊκάλης.

- 15 Αυγούστου: Στην Ισπανία, πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας χάνουν τη ζωή τους από δασική πυρκαγιά στο Σαντ Λόρεντς Σαβάλ, κοντά στο φυσικό πάρκο Σαντ Λόρεντς ντελ Μουντ της Καταλονίας (βορειοανατολικά).

- 21 Οκτωβρίου: Στις ΗΠΑ, 22 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, εκ των οποίων οι δύο στο Μεξικό.

2004

- 14-16 Μαΐου: Στη Ρωσία, εννέα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από δασικές πυρκαγιές στην περιοχή Κουργκάν, ανατολικά των Ουραλίων.

2005

- 12 Ιανουαρίου: Στην Αυστραλία, εννέα νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο νότο στις χειρότερες πυρκαγιές τα τελευταία 20 χρόνια που γνωρίζει η χώρα.

- 17 Ιουλίου: Στην Ισπανία, 11 εθελοντές πυροσβέστες σκοτώνονται στη μάχη με τις πυρκαγιές που μαίνονται από την προηγουμένη στην περιοχή Γουανταλαράχα (κέντρο).

2006

- 9 Ιουλίου: Στην Πορτογαλία, έξι πυροσβέστες, οι πέντε από τη Χιλή, απανθρακώνονται σε δασική πυρκαγιά στο Σάο Φαμαλισάο ντα Σέρα (κέντρο).

2007

- 24-25 Αυγούστου: Στην Ελλάδα, 44 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε δύο μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στην Πελοπόννησο.

Σε εφαρμογή το σχέδιο "Περσέας"

Με την κήρυξη όλων των νομών της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εφαρμόζει από τη στιγμή αυτή, σε όλη την Επικράτεια, το Σχέδιο «Περσέας», το οποίο ίσχυε από χθες το μεσημέρι μόνον για τις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος:

1. Όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, οι Υγειονομικές Μονάδες και Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας τίθενται σε πλήρη επιφυλακή.

2. Προτεραιότητα δίδεται στα έκτακτα περιστατικά και στις εισαγωγές περιστατικών που χρήζουν άμεσης παρέμβασης ή θεραπείας.

3. Το προσωπικό τίθεται σε επιφυλακή επί εικοσιτετραώρου βάσεως, καθώς και τα Επιχειρησιακά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

4. Το ΕΚΑΒ τίθεται σε κατάσταση ετοιμότητος με συνεχή παρουσία στους Νομούς, όπου έχουν πληγεί αλλά και με σχεδιασμό, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να βρίσκονται τα ασθενοφόρα και οι κινητές μονάδες στους τόπους, όπου προκύπτει ανάγκη.

5. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), αναλαμβάνει επί εικοσιτετραώρου βάσεως την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας, καθώς και τον ενδελεχή έλεγχο όλων των πιθανών εστιών ρύπανσης και λοιμώξεων για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών, με ειδική μέριμνα στα προϊόντα σίτισης, ύδρευσης και γενικότερα υγειονομικής κάλυψης.

Το Υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει στο Νομό Ηλείας 300 σκηνές των 5 ατόμων, 1000 κλινοσκεπάσματα και 1000 σλίπινγκ μπαγκς.

Για το συντονισμό της δημιουργίας καταυλισμών αστέγων, μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές ειδικό κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να οργανώσουν τους χώρους και να συντονίσουν τη λειτουργία τους, επικουρούμενο από ειδικούς Επιστήμονες, Ψυχιάτρων, Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών και Επισκεπτών Υγείας.

Παράλληλα, προβαίνει στην καταγραφή όλων των αναγκών, ώστε άμεσα να φθάσει και άλλο υλικό, όπου χρειαστεί.

Σημειώνεται, ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στέλνει στη Ζαχάρω Ηλείας συνολική δύναμη 50 εθελοντών διασωστών, στον Υμηττό και στα Καλύβια Αττικής δύναμη 20 εθελοντών διασωστών, στη Μεγαλόπολη συνολική δύναμη 15 εθελοντών διασωστών, στο Δήμο Αβδήρων Ξάνθης δύναμη 40 εθελοντών διασωστών και στο Αλιβέρι Ευβοίας δύναμη 30 εθελοντών διασωστών.

Μετέβη στο Αγρίνιο δύναμη 15 Εθελοντών Διασωστών Σαμαρειτών, καθώς και στις Πόρτες Αχαΐας δύναμη 15 Εθελοντών Διασωστών Σαμαρειτών της Πάτρας.

Μετέβη στις πληγείσες περιοχές δύναμη της Ειδικής Ομάδας Ψυχολόγων, για την υποστήριξη των πληγέντων, καθώς και για τις οικογένειες των θυμάτων.

Επίσης, ο Ερυθρός Σταυρός παραχώρησε για τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας δύο κινητές μονάδες, οι οποίες εντάσσονται στη δύναμη του ΕΚΑΒ. Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που προκαλείται από τις πυρκαγιές, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες για την ελάττωση του κινδύνου από την έκθεση στο νέφος της περιοχής.

Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά αφορούν τον περιορισμό των μετακινήσεων, την αναπνοή μόνο από τη μύτη, την αποφυγή κόπωσης, τη χρήση πολλών υγρών, τον περιορισμό κυκλοφορίας μικρών παιδιών, υπερηλίκων και ατόμων που πάσχουν από ειδικές ασθένειες, των κλιματισμών των εσωτερικών χώρων, να είναι τα παράθυρα κλειστά και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (ιδίως με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κ.λπ.) να απευθύνονται στον γιατρό τους ή στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας και Νοσοκομείο, εφόσον εμφανίζουν συμπτώματα.

Σε ό,τι αφορά τέλος την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, δίδεται επίδομα 600 ευρώ για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών διαβίωσης, 6.000 ? ανά καταστραφέντα οικία, καθώς και 6.000 ? σε κάθε οικογένεια των θυμάτων.

Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ