Κόσμος
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 23:28

Κομισιόν: Απροετοίμαστη η Ε.Ε. για το νέο κύμα - Το 50% των χωρών στο «κόκκινο»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ανέτοιμες μπροστά στο νεό κύμα μολύνσεων Covid-19 και συνέστησε την υιοθέτηση κοινών μέτρων για τη διάθεση των εμβολίων, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα. Στο μεταξύ πάνω από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, «χρωματίζονται» με κόκκινο στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ανέτοιμες μπροστά στο νεό κύμα μολύνσεων Covid-19 και συνέστησε την υιοθέτηση κοινών μέτρων για τη διάθεση των εμβολίων, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα.

«Ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίπεδο της ετοιμότητάς μας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να υιοθετήσουν μια κοινή στρατηγική για τη νέα φάση της πανδημίας και να αποφύγουν την «κακοφωνία» των διαφορετικών εθνικών μέτρων που χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες της πανδημίας στην ήπειρο.

Τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες εμβολιασμού θα πρέπει να στελεχωθούν καταλλήλως με εξειδικευμένους εργαζόμενους οι οποίοι να διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε η Επιτροπή, καλώντας τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας τον Μάρτιο.

Διαθέσιμα εμβόλια σε ευάλωτες ομάδες

Τα εμβόλια θα πρέπει να καταστούν διαθέσιμα πρώτα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, που περιλαμβάνουν το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές μακροπρόθεσμης φιλοξενίας, τους ανθρώπους άνω των 60, τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, τους εργαζόμενους σε τομείς πρώτης ανάγκης και τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, που είχε κάνει η Επιτροπή τον Ιούλιο, οι άνθρωποι που ανήκουν στις «ομάδες προτεραιότητας» μπορεί να φθάνουν τα 200 εκατομμύρια σ' έναν ευρωπαϊκό πληθυσμό 450 εκατομμυρίων.

Η Επιτροπή κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της ΕΕ να προετοιμασθούν για πιθανή διανομή εμβολίων που μπορεί να χρειάζεται να αποθηκεύονται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο "κόκκινο" ο χάρτης της Ευρώπης

Πάνω από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, «χρωματίζονται» με κόκκινο στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

Στον χάρτη αυτόν, σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τις χώρες να εναρμονίσουν τις συστάσεις τους για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μόνο τρεις χώρες της ΕΕ και του Χώρου Σένγκεν (η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία) καθώς και η περιφέρεια της Καλαβρίας, στην Ιταλία, είναι εν μέρει πράσινες. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονταν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.

Πέντε χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, «πορτοκαλί», δηλαδή είχαν κάτω από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αλλά το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν άνω του 4% ή είχαν μεταξύ 25-150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.

Άλλες πέντε χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ισλανδία) είναι γκρίζες στον χάρτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τα τεστ στον πληθυσμό.

Όλες οι άλλες χώρες της δυτικής και κεντροανατολικής Ευρώπης (εξαιρούνται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) είναι κόκκινες στον χάρτη αυτό, που σημαίνει ότι καταγράφονταν 50 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν 4% ή υψηλότερο κατά τις 14 τελευταίες ημέρες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters