Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη συνεχίζεται με ανησυχητικούς –και κατά τον Π.Ο.Υ.- ρυθμούς, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές από τις χώρες στην επιβολή νέων, σκληρότερων μέτρων. Διαβάστε τι μέτρα έχει λάβει η κάθε χώρα...
Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη συνεχίζεται με ανησυχητικούς –και κατά τον Π.Ο.Υ.- ρυθμούς, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές από τις χώρες στην επιβολή νέων, σκληρότερων μέτρων.
ΓΑΛΛΙΑ
Στη Γαλλία, αρχής γενομένης από το Σάββατο 17/10 και για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 21.00 τοπική ώρα ως τις 06.00 της επόμενης ημέρας. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για την πόλη του Παρισιού και την περιφέρειά του, αλλά και τη Λιλ, τη Λυών, τη Μασσαλία, τη Γκρενόμπλ, το Μονπελιέ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Ρουέν και την Τουλούζη. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 135€.
Επιπλέον, στις δηλώσεις πουν έκανε την Τετάρτη για τα νέα μέτρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις τόνισε πως στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα στο οικογενειακό τραπέζι. Εξαιρούνται ασφαλώς οι οικογένειες με περισσότερα μέλη.
«Δεν θα πηγαίνουμε πια στο εστιατόριο μετά τις 9, δεν θα πηγαίνουμε στο σπίτι φίλων να γιορτάσουμε, γιατί ξέρουμε ότι εκεί μολυνόμαστε περισσότερο», είπε ο Μακρόν.
ΤΣΕΧΙΑ
Στην Τσεχία, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού να έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στον Οκτώβριο η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει την Πράγα σε λοκντάουν για τρεις εβδομάδες.
Σε όλη τη χώρα κλείνουν μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ έως τις 3 Νοεμβρίου και τα περισσότερα σχολεία να εφαρμόζουν εξ αποστάσεως διδασκαλία. Παράλληλα απαγορεύτηκε η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, ενώ υποχρεωτική είναι και η χρήση της προστατευτικής μάσκας και στις στάσεις των δημόσιων μέσων μεταφοράς.
Η Τσεχία έχει τον υψηλότερο ρυθμό εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη με 581 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αυστηρότερα μέτρα επιβάλλονται και στην Πορτογαλία σε μία προσπάθεια περιορισμού του ρυθμού της εξάπλωσης του ιού.
Οι συναθροίσεις περιορίζονται στα 5 άτομα. Σε γάμους και βαπτίσεις θα μπορούν να παραστούν το μέγιστο 50 άνθρωποι, ενώ τα πάρτι στα πανεπιστήμια απαγορεύονται.
Τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς διπλασιάζονται, από τα 5.000 ευρώ που ίσχυε ως τώρα σε 10.000 ευρώ.
«Η κυβέρνηση δεν φοβάται να επιβάλει επιπλέον περιορισμούς εάν δεν περιοριστεί η διασπορά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. «Το καθήκον που έχουμε είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, όμως το αδιαμφισβήτητο καθήκον που έχουμε είναι να προστατεύσουμε τους άλλους», τόνισε.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στην Καταλωνία, μπαρ και εστιατόρια κλείνουν από την Πέμπτη και για τις επόμενες 15 ημέρες.
Η ανακοίνωση αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία.
Επιπλέον, σε λοκντάουν βρίσκεται η πόλη της Σαλαμάνκα στην αυτόνομη κοινότητα της Καστίλλης & Λεόν, μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Είναι η τρίτη πόλη της διοικητικής περιφέρειας που μπαίνει σε καθεστώς λοκντάουν, μετά τη Λεόν και την Παλένθια.
Επιπλέον, σε ολόκληρη την κοινότητα, οι συναντήσεις περιορίζονται σε έξι άτομα σε ιδιωτικούς χώρους, ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση στις μπάρες των μπαρ και τα εστιατόρια και το κάπνισμα στον εξωτερικό χώρο των εστιατορίων.
Η πανδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους στη χώρα της Ιβηρικής.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων οδήγησαν την κυβέρνηση σε ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ενώ σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας έχει επιβληθεί τοπικό λοκντάουν.
Μάλιστα, στη Βόρεια Ιρλανδία τα σχολεία κλείνουν για δυο εβδομάδες, περίοδος που βέβαια συμπίπτει με τις διακοπές αυτής της περιόδου. Οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν μόνο για διανομή.
Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι, ενώ τα πανεπιστήμια να επιλέξουν στον μεγαλύτερο βαθμό την τηλεκπαίδευση.
Στην Ουαλία, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να πλησιάζει τα 1000, απαγορεύθηκε η μετακίνηση κατοίκων από περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ ετοιμάζεται για τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων. Μετά από 8 ώρες σύσκεψης με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων, τα οποία είναι αρμόδια για τα θέματα της δημόσιας υγείας, συμφώνησαν στα εξής σημεία:
Σε πόλεις και νομούς που έχει ξεπεραστεί το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών επιβάλλεται το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στις 11 το βράδυ.
Ακόμη, περιορίζεται στα δέκα άτομα ο αριθμός των ατόμων στις συναθροίσεις στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Εφόσον τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν, τότε ο αριθμός στις δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζεται στα πέντε άτομα.
Αυστηρότεροι κανόνες για τη χρήση μάσκας θα τίθενται σε ισχύ από τη στιγμή που τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τα 35 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών.
Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε χώρους όπου δεν είναι δυνατόν να τηρείται η κοινωνική απόσταση.
ΙΤΑΛΙΑ
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Κόντε υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του COVID-19.
Για τις επόμενες 30 ημέρες, απαγορεύονται τα πάρτι και οι γιορτές σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους. Όσον αφορά στην εστίαση, τα καφέ και εστιατόρια θα κλείνουν τα μεσάνυχτα και μετά τις εννέα το να μην χορηγείται αλκόολ σε πελάτες που δεν το καταναλώνουν καθήμενοι σε τραπέζια.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Ρώμης συνιστά στους πολίτες να μην καλούν σπίτι τους για δείπνο ή για ποτό πάνω από έξι άτομα. Ακόμη, είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί σε κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις να αυξήσουν την τηλεργασία, εντάσσοντας σε αυτή μέχρι το 70% των εργαζομένων τους.
Επιπλέον απαγορεύονται οι αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ μεταξύ φίλων, διότι δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας. Τέλος, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με εξαίρεση το σπίτι.
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ο Πολωνός πρωθυπουργός ζήτησε την Πέμπτη από τους πολίτες «να μένουν στα σπίτια τους» και να «εργάζονται από απόσταση» ανακοινωνοντας σειρά μέτρων με στόχο την αναχαίτηση της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Σήμερα, πρέπει να επιστρέψουμε στη βασική σύσταση που γνωρίζουμε από την άνοιξη: να μένουμε στο σπίτι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης συστήνοντας «σε όσους το μπορούν να εργάζονται από απόσταση». Η Πολωνία σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ 8.009 κρουσμάτων σε 24 ώρες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, El País, DW.