Κοινωνία
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 19:50

ΕΜΠ: Δυσαρέσκεια για την «ανεπαρκή απόδοση θέσεων ΔΕΠ»

Την άμεση αναπλήρωση των κενών από την αφυπηρέτηση των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ζητεί με ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων η Σύγκλητος του ΕΜΠ.

Την άμεση αναπλήρωση των κενών από την αφυπηρέτηση των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ζητεί με ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων η Σύγκλητος του ΕΜΠ.

Κατά την πρόσφατη απόδοση 205 κενών θέσεων ΔΕΠ από το υπουργείο Παιδείας, στο ΕΜΠ αποδόθηκαν 16, τη στιγμή που λόγω αφυπηρέτησης κατά το έτος 2019 κενώθηκαν 36 θέσεις. Η Σύγκλητος χαρακτηρίζει «απόλυτα ανεπαρκή» την απόδοση αυτή των 16 θέσεων, τη στιγμή που, όπως αναφέρει στην επιστολή, οι φετινές αποχωρήσεις άλλων 29 μελών ΔΕΠ, «έχουν επιδεινώσει την κατάσταση δραματικά».

Κατά την τελευταία δεκαετία, η μείωση του αριθμού των μελών ΔΕΠ στο ΕΜΠ προσεγγίζει σε ποσοστό το 40%, με τη Σύγκλητο να επισημαίνει ότι αυτό «έχει υπονομεύσει την αρτιότητα της παρεχόμενης θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης, παρά την υπερπροσπάθεια του συνόλου του έμψυχου δυναμικού του».

«Η σχέση του αριθμού των φοιτητών προς εκείνον των καθηγητών είναι εκ των πραγμάτων καθοριστικής σημασίας για μια, τέτοιου τύπου, υψηλής ποιότητας εκπαίδευση» συμπληρώνει η Σύγκλητος.

Επιπλέον, εκφράζει την ανησυχία της για το ότι πλησιάζει το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής του νόμου 4610/2019 (άρθρο 65) (ένταξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται για οιονδήποτε λόγο στο συνολικό σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων του έτους που έπεται της κένωσης της θέσης χωρίς άλλη έγκριση) και «η κατάσταση παραμένει ασαφής».

«Καθίσταται πλέον αδύνατη η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έρχου χωρίς την άμεση αναπλήρωση κάθε μέλους ΔΕΠ και ερευνητικού, τεχνικού ή διοικητικού προσωπικού που αποχωρεί από την υπηρεσία για οιονδήποτε λόγο» επισημαίνει η Σύγκλητος και χαρακτηρίζει «αδιαπραγμάτευτο όρο επιβίωσης του Πολυτεχνείου την εφαρμογή του μέτρου 1:1 στην αναπλήρωση των κενών από την αφυπηρέτηση των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού.

Ζητεί την άμεση αναπλήρωση των κενών τα οποία προκύπτουν από τη συνεχή αφυπηρέτηση μελών ΔΕΠ και άλλων εργαζόμενων στο ΕΜΠ και τονίζει ότι καθιστά το πρόβλημα αυτό δημόσιο, «γιατί θεωρεί ότι τα δημόσια πανεπιστήμια και ανάμεσά τους το εμβληματικό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι κτήμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει άμεσα να θωρακισθούν έναντι της διπλής κρίσης, ώστε να μπορεί η νέα γενιά να αντιμετωπίζει το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία».

Πηγή: ΑΜΠΕ