Ένα πρωτοσέλιδο σχόλιο για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Σάμο. Ακόμα η προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν και η Ελλάδα ως ασφαλής τουριστικός προορισμός στον γερμανικό Τύπο.
Ένα πρωτοσέλιδο σχόλιο για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Σάμο. Ακόμα η προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν και η Ελλάδα ως ασφαλής τουριστικός προορισμός στον γερμανικό Τύπο.
«Η ζούγκλα της Σάμου» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου στην TAZ, ενώ στις εσωτερικές της σελίδες φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών. Στο σχόλιό της, η εφημερίδα σημειώνει: «Το ό,τι το λοκντάουν κάνει την κατάσταση χειρότερη (για τους πρόσφυγες) πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην ελληνική κυβέρνηση. Παρ 'όλα αυτά, εμμένει στο σχέδιό της και θέλει να χτίσει νέα στρατόπεδα - κλειστά, φυσικά - μια καλύτερη στρατηγική από την αυστηρή απαγόρευση δεν φαίνεται να έχει η Αθήνα. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιστός συνένοχος. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης μίλησε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και κάνει λόγο για "κλειστούς καταυλισμούς" με ελέγχους στις εισόδους και "διπλή περίφραξη", που πρόκειται να χτιστούν στη Λέσβο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Ώστε έτσι! Αυτό ήταν λοιπόν το σχέδιο στο οποίο αναφερόταν ως Πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Σεπτέμβριο μιλώντας για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και ανακοινώνοντας "ένα κοινό πιλοτικό σχέδιο με την ελληνική κυβέρνηση στη Λέσβο"».
Και το σχόλιο καταλήγει: «Αυτές τις μέρες η βροχή στη Λέσβο πλημμύρισε τον προσωρινό καταυλισμό. Η ΕΕ πρέπει να βρει έναν ανθρώπινο τόπο για τραυματισμένους από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις πρόσφυγες και μαζί με την Ελλάδα να τους πάρει από τα νησιά - τώρα. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα φέρει ο χειμώνας και πανδημία μαζί στους καταυλισμούς».
Ερντογάν, ο οπορτουνιστής
«Το καρτέλ των οπορτουνιστών» επιγράφει μακροσκελές άρθρο της η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit και αναφέρει ότι «για τον Πούτιν, τον Ερντογάν και τον Τραμπ ο εθνικισμός δεν είναι ιδεολογία αλλά μέσο για την εξουσία». Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν - είναι ένα καρτέλ ανδρών που υποστηρίζει ο ένας τον άλλον, ακόμη και αν οι χώρες τους γεωστρατηγικά ανταγωνίζονται. Τηλεφωνούν συχνά ο ένας στον άλλο χωρίς πρωτόκολλο μεταξύ τους. Ο Πούτιν κατά τη θητεία του Τραμπ γέμισε τα κενά που άφησαν οι ΗΠΑ στον κόσμο. Ο Ερντογάν δεν θα έκανε ποτέ τους πολέμους του, αν ο στρατός των ΗΠΑ δεν βρισκόταν σε αποχώρηση από την περιοχή. Ο Πούτιν ανέχεται την επέκταση του Ερντογάν. Ο Ερντογάν ανταποδίδει εισάγοντας ρωσικούς πύραυλοι που υπονομεύουν το ΝΑΤΟ»
Ειδικότερα για τον Ερντογάν, η Zeit επισημαίνει: «Ο Ερντογάν είναι ιδιαίτερα κακός στην επίλυση συγκρούσεων, αλλά καλός για να τις οξύνει. Άφησε λοιπόν τον αγώνα εναντίον του κορωνοϊού στους δημάρχους ενώ αυτός πήγε στα πεδία των μαχών απομακρυσμένων χωρών. Από τότε που μεταστράφηκε στον εθνικισμό, πολέμησε κυρίως κουρδικές ομάδες. Στην πανδημία, μετατράπηκε σε έναν πολύπλευρα παρεμβατικό τύπο. Κλιμάκωσε τις σχέσεις με την Ελλάδα, έως ότου πλέον, ακόμα κι ένας πόλεμος να μην μπορεί να αποκλειστεί. Έστειλε μισθοφόρους, στρατιωτικούς συμβούλους και αεροσκάφη στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πόλεμος στην περιοχή όπου ο Ερντογάν δεν παρεμβαίνει. Η κρατική τηλεόραση αναφέρεται στον στρατηγό που κερδίζει ακούραστα νίκες στον κόσμο για την αποδυναμωμένη από τον κορωνοϊό Τουρκία. Το γεγονός ότι η οικονομία καταρρέει και οι στρατιωτικές δαπάνες κατατρώγουν τον κοινωνικό προϋπολογισμό, δεν το μαθαίνει ο καταναλωτής της τηλεόρασης - όπως και την αλήθεια για τον κορωνοϊό. Η στατιστική στην Τουρκία είναι θέμα του αρχηγού».
Η Ελλάδα ασφαλής τουριστικός προορισμός
H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι την ώρα που πολλοί προορισμοί στην Γερμανία κηρύσσονται ως μη ασφαλείς, πολλοί ευρωπαϊκοί θεωρούνται ασφαλείς, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η εφημερίδα γράφει: «Οι διακοπές στην Ελλάδα ήταν δυνατές χωρίς περιορισμούς από τον Ιούνιο. Ο αριθμός των μολύνσεων από κορωνοϊό αυξάνεται και πάλι από τις αρχές Ιουλίου, αλλά είναι πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές όπως η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία. Οι ταξιδιώτες πρέπει να εγγραφούν στο διαδίκτυο εκ των προτέρων, να λάβουν έναν κωδικό QR στο κινητό τους τηλέφωνο και γίνονται τυχαία τεστ για το Covid-19 κατά την άφιξη τους. Η Ελλάδα είναι σήμερα ο πιο δημοφιλής προορισμός για την Tui, η οποία παρατείνει τα προγράμματά της μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Η κρατική αρχή πολιτικής προστασίας παρέχει πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με την κατάσταση των κρουσμάτων στις 74 περιφέρειες της χώρας. Για ορισμένα τουριστικά hotspots όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ζακύνθο ισχύει το επίπεδο πορτοκαλί, που σημαίνει "αυξημένη επαγρύπνηση". Οι "πράσινες" περιοχές με λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού περιλαμβάνουν νησιά όπως την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Λευκάδα, την Άνδρο, την Τήνο και τη Μήλο, καθώς και τη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου, η οποία είναι δημοφιλής στους Γερμανούς. Πολλά ξενοδοχεία βασίζονται στα τεστ».