Ξεκίνησε χθες έπειτα από την ανακοίνωση των ποινών για τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, και θα συνεχιστεί σήμερα η μακρά και κρίσιμη διαδικασία των αναστολών ή μη των ποινών, ώστε να κριθεί ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι όχι.
Ξεκίνησε χθες έπειτα από την ανακοίνωση των ποινών για τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, και θα συνεχιστεί σήμερα η μακρά και κρίσιμη διαδικασία των αναστολών ή μη των ποινών, ώστε να κριθεί ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι όχι.
Έτσι σήμερα στις 10 το πρωί ξεκινά η προσπάθεια των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σε πρόσκαιρες καθείρξεις , πλην του δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα , να πείσουν το δικαστήριο να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους ώστε να μην κρατηθούν.
Η απόφαση για τις αναστολές των ποινών εκτιμάται πως θα εκδοθεί είτε αργά το βράδυ σήμερα είτε την Παρασκευή.
Στην διάρκεια αυτής της προσπάθειας οι κατηγορούμενοι δικαιούνται να εξετάσουν μάρτυρες και η υπεράσπισή τους να επιχειρηματολογήσει νομικά για το «αχρείαστο» της φυλάκισης ή την ζημιά στον οικογενειακό βίο που θα επιφέρει η κράτηση . Ήδη χθες το απόγευμα κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας προς στήριξη κατηγορουμένου που διεκδικεί να μην οδηγηθεί σε κατάστημα κράτησης και θα συνεχιστεί σήμερα από τις 10 το πρωί.
Από την άλλη πλευρά , τα θύματα και οι εκπρόσωποί τους στο δικαστήριο, αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου που θα δικαιώσει νεκρούς και τους οικείους τους καθώς και εκείνους που γλύτωσαν με μικρές ή μεγαλύτερες πληγές στα σώματά τους από τις βίαιες ενέργειες που καταλογίζονται στην εγκληματική οργάνωση. Μία οργάνωση που σύμφωνα με την δικαστική απόφαση καταγράφει δύο δολοφονίες , μία απόπειρα δολοφονίας και πολλές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους τραυματίες και ζημιές. Η πολιτική αγωγή θεωρεί πως οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα "τείνουν προς το ανώτατο όριο". Όμως, οι συνήγοροι των θυμάτων θεωρούν πως οι ποινές για τις συνέργειες σε ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ είναι σαφέστατα μικρότερες από την δυνατότητα που είχαν οι δικαστές.
Να σημειωθεί πως αν το δικαστήριο αποφασίσει τον εγκλεισμό κατηγορουμένων η παραμονή τους στην φυλακή , ανάλογα με την ποινή καθενός, θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από τα 3 έως τα 4,8 έτη με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις για αποφυλάκιση με την συμπλήρωση έκτισης των 3/5 της ποινής και αφού αφαιρεθούν οι χρόνοι προσωρινής κράτησης όσων προφυλακίστηκαν. Σε αυτόν τον μέσο όρο δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις όπου θα προσφέρεται εργασία εντός της φυλακής , τα λεγόμενα "μεροκάματα" όπου η κάθε μέρα μετρά διπλή . Με την συμπλήρωση , κατά μέσο όρο, 3,3 ετών έκτισης κάθε κρατούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα μπορεί να ζητήσει απόλυση υπό όρους από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.
Στο μεταξύ χθες η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με ανάρτηση της στο Facebook, διευκρίνισε την διαδικασία βήμα βήμα από εδώ και στο εξής, μέχρι να καταλήξουν οι καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή στις φυλακές.
«Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει ώστε όλες οι φυλακές να διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για κάθε κρατούμενο» τονίζει η κ. Νικολάου, η οποία στην ανάρτησή της αναφέρει:
«Η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής θα τελειώσει όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία επί της αναστολής ή όχι των ποινών. Εφόσον το δικαστήριο απορρίψει τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναστολή εκτέλεσης των ποινών που τους επιβλήθηκαν και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, αρμόδιος για την επιλογή του Καταστήματος Κράτησης είναι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών.
Η διαδικασία προβλέπει την εμφάνιση των καταδικασθέντων στην Εισαγγελία, είτε μετρά από σύλληψη είτε αυθορμήτως. Τότε και μόνο τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας θα εκδώσει παραγγελία φυλάκισης στα οριζόμενα από τον ίδιο Καταστήματα Κράτησης.
Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει ώστε όλες οι ελληνικές φυλακές να διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, καθώς και το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλείας, για κάθε κρατούμενο».
Σημειώνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα όλοι όσοι καταλήξουν στη φυλακή, θα οδηγηθούν σύμφωνα με πληροφορίες , σε καταστήματα ασφαλείας εκτός Αττικής, ενώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση- καραντίνα για 14 ημέρες, λόγω κορονοϊού Covid-19.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ