Διατηρεί την προκλητική στάση της Άγκυρας ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστηρίζοντας πως οι δοκιμές του Oruc Reis έχουν ξεκινήσει από χθες και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διατηρεί την προκλητική στάση της Άγκυρας ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστηρίζοντας πως οι δοκιμές του Oruc Reis έχουν ξεκινήσει από χθες και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το Oruc Reis έφθασε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου θα διεξαγάγει τις δραστηριότητές του. Άρχισε χθες τις δοκιμές και σήμερα αρχίζουμε να λαμβάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις», δήλωσε ο Ντονμέζ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Με αυτές τις δηλώσεις η τουρκική πλευρά συνεχίζει την ένταση που η ίδια ξεκίνησε στέλνοντας εκ νέου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κίνηση που προκάλεσε διεθνή αποδοκιμασία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας να δηλώνει την ενόχλησή του από «το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Oruc Reis, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μην φαίνονται καθόλου στον ορίζοντα δυνατές, και τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο να μην είναι κάτι τέτοιο εφικτό».
Να σημειωθεί ότι κλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του Oruc Reis. Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου. Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.
Με διπλή παρέμβαση για τις εντάσεις στην περιοχή τοποθετήθηκαν επίσης οι ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου για την πραγματοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων κοντά στην περιοχή του Καστελλόριζου, τόνισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Μάλιστα σε που τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, ο Ιμπραΐμ Καλίν τόνισε πως η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ μία δίκαιη και αμερόληπτη στάση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Σχολιάζοντας την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε πως το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής καθώς η Ελλάδα θα ζητήσει ενεργοποίηση των κυρώσεων. Τόνισε μάλιστα πως η ελληνική πλευρά θα κάνει κάθε ενέργεια για να καταδείξει την τούρκικη παραβατικότητα. «Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», πρόσθεσε.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει».
«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παρανόμων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», συνέχισε αναφερόμενος στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ξεκαθάρισε πως «προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις».
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ