Πολιτική
Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2007 12:37

ΚΚΕ: Τα περί ασύμμετρων απειλών στοχεύουν στην τρομοκράτηση του λαού

«Οι πυρκαγιές που κατέκαψαν διαδοχικά τη χώρα, και ειδικά την Πελοπόννησο και την Εύβοια, τον Γράμμο, χιλιάδες στρέμματα δασών, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς, και τεράστιες ζημιές σε λαϊκά αγροτικά νοικοκυριά, συνιστούν ένα πρωτοφανές και αποτρόπαιο πολιτικό-οικονομικό και οικολογικό έγκλημα σε βάρος του λαού».

Αυτό τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τις φονικές πυρκαγιές, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένο σχεδιασμό». Όπως επισημαίνεται, «κέρδη από τους εμπρησμούς, πριν απ΄όλα έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που τις ορέξεις τους ανοίγει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης».

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι είναι πολλαπλά υπόλογη και υπεύθυνη γιατί το οργανωμένο σχέδιο που εξελίχθηκε, δεν βρήκε αποτελεσματική, οργανωμένη κρατική απάντηση.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ, «οι νεκροί των πυρκαγιών, ο καπνός και η καμένη γη δεν πρέπει να οδηγήσει στον αποπροσανατολισμό ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τους εμπρησμούς. Δεν πρέπει να οδηγήσει στον παραμερισμό του συνόλου των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους» και προσθέτει:

«Η αναγωγή της τραγωδίας που ζει ο λαός στο νεοταξικό ιμπεριαλιστικό δόγμα "των ασύμμετρων απειλών" από την πλευρά της κυβέρνησης ένα πράγμα αποδεικνύει: ότι σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η τρομοκράτηση του λαού ώστε αυτός να στρέψει την αντίδρασή του σε λάθος δρόμο, τόσο κατά την εκλογική αναμέτρηση όσο και στην συνέχεια».

«Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίζονται ο εμπρησμός τόσο των δασών και της γης, όσο και των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στη δουλειά, στην παιδεία και την υγεία, στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό», σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα .

Το ΚΚΕ επανέλαβε το αίτημα για συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο- επιχειρησιακά κέντρα, και ως άμεσα μέτρα για τους πληγέντες ζήτησε:

α. πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.

β. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.

γ. Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

δ. Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές. Πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών και ανοικοδόμησης με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές.

ε. Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης.

στ. Δωρεάν στέγαση των πληγέντων στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.

ζ. ¶μεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.

η. Τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες κ.λ.π.

Επιπρόσθετα ζήτησε να σταματήσει η συνταγματική αναθεώρηση για το θέμα των δασικών εκτάσεων (άρθρο 24), η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις και να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν.