Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 15:17
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, η παγκόσμια αγορά υπολογιστών πέτυχε για το γ' τρίμηνο του έτους ανάπτυξη 12.7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι επιτυγχάνοντας παραδόσεις 79.2 εκατομμυρίων συστημάτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, η παγκόσμια αγορά υπολογιστών πέτυχε για το γ' τρίμηνο του έτους ανάπτυξη 12.7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι επιτυγχάνοντας παραδόσεις 79.2 εκατομμυρίων συστημάτων.
Προφανώς, η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να επωφελείται από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης για την αγορά υπολογιστών τα τελευταία δέκα χρόνια.
Προηγήθηκε ένα “αδύναμο” α' τρίμηνο το οποίο διαδέχθηκε ένα β' τρίμηνο που χαρακτηρίστηκε “τρίμηνο ανάκαμψης” και το οποίο ακολουθείται πλέον από το γ' τρίμηνο στο οποίο εμφανίζονται στοιχεία ραγδαίας ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες παραδόσεις φορητών υπολογιστών άγγιξαν κατά την διάρκεια του γ' τριμήνου τις 64 εκατομμύρια μονάδες, δηλαδή σχεδόν όσα laptop παραδόθηκαν το δ΄τρίμηνο του 2011 (64.6 εκατομμύρια μονάδες).
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει λογική εξήγηση: η απαίτηση για νέους υπολογιστές αυξάνεται καθώς ήδη διανύουμε σε παγκόσμια κλίμακα το δεύτερο κύμα της πανδημίας και πολλές επιχειρήσεις και χώρες ολόκληρες συνεχίζουν να επενδύουν σε μια πιο μακροχρόνια μετάβαση στην τηλεργασία. Ενδεικτικό ότι οι παραδόσεις laptops αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 28.3% ενώ η κατηγορία των επιτραπέζιων υπολογιστών συρικνώθηκε κατά 26%.
Σε επίπεδο εταιρικής κατάταξης, η Lenovo επανακατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη των κορυφαίων κατασκευαστών με ανάπτυξη το γ' τρίμηνο της τάξης του 11.4% και παραδόσεις που ξεπέρασαν τις 19 εκατομμύρια μονάδες. Ακολουθεί η HP με αντίστοιχα εντυπωσιακή ανάπτυξη της τάξης του 11.9% και παραδόσεις 18.7 εκατομμυρίων μονάδων. Η Dell βρέθηκε στην τρίτη θέση με μικρή μείωση της τάξης του 0.5%. Οι Apple και Acer συμπληρώνουν την κορυφαία πεντάδα με αύξηση στις παραδόσεις 13.2% και 15%, αντίστοιχα.
Η Canalys εκτιμά ότι οι δαπάνες στον τομέα του IT, περλαμβανομένων των επενδύσεων σε προσωπικούς υπολογιστές, θα είναι ο πυρήνας της οικονομικής ανάκαμψης στον απόηχο της πανδημίας. “Η επίδραση της πανδημίας στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, σπουδάζουν και συνεργάζονται θα δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες για τους κατασκευαστές υπολογιστών, τα επόμενα χρόνια”, αναφέρει χαρκατηριστικά ο Rushabh Doshi, διευθυντής ερευνών της Canalys.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Canalys δεν προσμετρά στις μετρήσεις της τα tablets (απλά ή με αποσπώμενα πληκτρολόγιο), αντίθετα υπολογίζει τα Chromebooks τα οποία θεωρεί υπό-κατηγορία των notebooks.