Με τη νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας και την εκτόξευση του αριθμού των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 91 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση, εύλογο είναι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού. Καθησυχαστικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος ξεκαθάρισε πως σήμερα δεν πρόκειται να ανακοινωθούν νέα μέτρα καθώς ήδη υπάρχουν αρκετά. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους εφόσον σημειωθεί έκρηξη κρουσμάτων.
Με τη νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας- χθες ανακοινώθηκαν 436 νέα κρούσματα- και την εκτόξευση του αριθμού των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 91 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση, εύλογο είναι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού.
Πολύ περισσότερο μάλιστα δεδομένου ότι οι ειδικοί θεωρούν τον αριθμό των διασωληνωμένων ενδεικτικό για την διασπορά του ιού στην κοινότητα. Η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμενών ασθενών αναδεικνύει τη βαρύτητα της διασποράς στην κοινωνία, υποστήριξε στην ΕΡΤ η επικεφαλής ΜΕΘ στο νοσομείο «Άγ. Ανδρέας», Ιφιγένεια Ραβανή.
Την ίδια στιγμή μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα.
Παρόλα αυτά, καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως σήμερα δεν πρόκειται να ανακοινωθούν νέα μέτρα καθώς ήδη υπάρχουν αρκετά. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους εφόσον σημειωθεί έκρηξη κρουσμάτων.
«Το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα τον πληθυσμό και να μη φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους, θα είναι προβληματικό και ενδεχομένως μπούμερανγκ», εξήγησε.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια αύξηση κρουσμάτων όπως και οι άλλες χώρες τελευταία, αλλά παραμένει σταθερή. «Στην Αττική υπάρχει μια πίεση, όμως αυξάνονται οι ΜΕΘ», πρόσθεσε για να αναφερθεί στη συνέχεια στην κόπωση που παρατηρείται στον πληθυσμό από τα μέτρα για τον κορωνοϊό τονίζοντας πως πολλά κρούσματα προέρχονται από τον χώρο εργασίας.
Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου καταστημάτων μέχρι τη μία π.μ. από δώδεκα τα μεσάνυχτα που ισχύει τώρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Τρίτη τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κόπωση των πολιτών απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την ανάσχεση της εξάπλωσής της.
«Βάσει δεδομένων έρευνας που έγινε σε χώρες της περιοχής παρατηρούμε, χωρίς έκπληξη, ότι η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει (…) εκτιμούμε σήμερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κάνει «τεράστιες θυσίες» εδώ και οκτώ μήνες.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η πορεία του ιού στην Ευρώπη από το καλοκαίρι καιμετά εκδηλώνει δύο χαρακτηριστικά- προκλήσεις, από τη μία την αύξηση της μέσης ηλικίας των θετικών στον κορωνοϊό που παράλληλα αυξάνει τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις στα νοσοκομεία και από την άλλη την κόπωση των πολιτών.
naftemporiki.gr