Σήμερα το Ε.Σ.Υ. είναι καλύτερα οργανωμένο και πιο ενισχυμένο, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας είναι πιο έμπειροι και πολύ περισσότεροι, ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας σε συνέντευξη του.
Σήμερα το Ε.Σ.Υ. είναι καλύτερα οργανωμένο και πιο ενισχυμένο, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας είναι πιο έμπειροι και πολύ περισσότεροι, ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας σε συνέντευξη του.
Ο υπουργός παραχωρώντας συνέντευξη στην «Athens voice» επισημαίνει ότι ήδη περισσότεροι από 6.200 υγειονομικοί έχουν ενδυναμώσει το Σύστημα Υγείας, εκ των οποίων οι 4.000, ως επί το πλείστον νοσηλευτές, θα μονιμοποιηθούν. «Παραλάβαμε επίσης 557 ΜΕΘ και τώρα μαζί με τις στρατιωτικές έχουμε φτάσει τις 941. Και συνεχίζουμε», υπογραμμίζει ο Β. Κικίλιας.
Ο υπουργός τονίζει πως κανείς δεν θα μείνει δίχως φροντίδα, όπως κανείς δεν έχει μείνει μέχρι τώρα. «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό, ταυτόχρονα με τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες, όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν και το Ε.Σ.Υ. είναι εδώ για όλους μας. Κυρίως για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν» αναφέρει και προσθέτει πως τα δεδομένα και οι προβολές διαφορετικών μοντέλων εξέλιξης δεν δείχνουν τάση για τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων σε «μονοθεματικά», δηλαδή που θα νοσηλεύουν μόνο ασθενείς covid-19. «Οριστικά όμως δεν αποκλείω τίποτε όταν είναι σε εξέλιξη μια παγκόσμια κρίση υγείας, γιατί αν το έκανα δεν θα ήμουν σοβαρός» δηλώνει ο υπουργός.
Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και τα πολλά κρούσματα, ο υπουργός λέει ότι τον προβληματίζει διότι στην Αττική κατοικεί ο μισός πληθυσμός. «Είναι «καμπάνα κινδύνου για ενεργοποίηση των κατάλληλων επιπρόσθετων μέτρων», τονίζει.
Ωστόσο, σημειώνει ότι ο δύσκολος ή ήπιος χειμώνας σε σχέση με την εξάπλωση του Covid-19 δεν είναι θέμα τύχης ούτε εξαρτάται από άλλους, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία το κατανοεί και δείχνει αξιοσημείωτη υπευθυνότητα σε σχέση με αυτά που παρατηρεί ως κοινωνική συμπεριφορά σε άλλες χώρες. Παράλληλα, δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους ειδικούς, τους συναρμόδιους Υπουργούς και την τοπική αυτοδιοίκηση, γίνονται προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Από τον Φεβρουάριο, που ξεκίνησε η πανδημία, έχουν γίνει πολλά βήματα», υπογραμμίζει.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει τώρα στον βασικό σχεδιασμό και στα σενάρια που εξετάζονται, ενώ επισημαίνει ότι «Υπάρχει μόνο σαν ακρότατο σενάριο, αν π.χ. ξαφνικά γινόταν μια ανεξέλεγκτη γεωμετρική αύξηση χιλιάδων κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες».
Ο υπουργός σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να σταματά και να επανεκκινεί την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε λίγο. Όχι γιατί προέχει η οικονομία της ανθρώπινης ζωής, αλλά γιατί όπως φαίνεται ήδη σε πολλές χώρες, με αυτόν τον τρόπο διαλύεται η κοινωνική συνοχή, αυξάνεται η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών και το κυριότερο δεν αντέχει ψυχολογικά ο κόσμος που ήδη δοκιμάζεται επί μήνες. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μεγάλη αυτοσυγκράτηση, θα σας έλεγα ότι χρειάζεται ένα είδος "σοφίας" στο πώς χρησιμοποιεί ένα κράτος τα όπλα των απαγορεύσεων και των περιορισμών προς τους πολίτες του, ακόμη κι αν το κάνει για λόγους δημόσιας Υγείας», τονίζει ο υπουργός.
Επίσης, διευκρινίζει ότι με την κατάθεση πρότασης για ένα ψηφιοποιημένο σύστημα ανταλλαγής επιστημονικών δεδομένων για θέματα κορωνοϊού, μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το οποίο λίγους μήνες μετά έγινε πραγματικότητα, φάνηκε ένας καλύτερος, πιο άμεσος συντονισμός και μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών ως προς την κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τέλος στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την επαναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι καθόλη την διάρκεια της ημέρας, υπάρχει συνεργασία για πολλά θέματα. «Η προσφορά του είναι τεράστια και πολύ καθαρά σας λέω ότι ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον τόπο και τον άνθρωπο», καταλήγει ο Β. Κικίλιας.
naftemporiki.gr