Πάνω από 6 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί επίσημα στην Ευρώπη μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων τον Ιανουάριο στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Στις Βρυξέλλες κλείνουν μπαρ και καφέ για έναν μήνα, ενώ οι νοσηλείες στη Γαλλία άγγιξαν υψηλά τριμήνου. Καμπανάκι και από την Ιρλανδία. Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συμβούλεψε τους συμπατριώτες του να φορούν μάσκα και στο σπίτι, όταν υποδέχονται φίλους και συγγενείς.
Πάνω από 6 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί επίσημα στην Ευρώπη μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων τον Ιανουάριο στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Μέχρι σήμερα στις 18:20 ώρα Ελλάδας, έχουν εντοπιστεί 6.000.940 επιβεβαιωμένες μολύνσεις στην Ευρώπη (με 237.716 θανάτους), με πρώτη να έρχεται η Ρωσία (1.248.619 λοιμώξεις, 21.865 θανάτους), και να ακολουθούν η Ισπανία (825.410 / 32.486), η Γαλλία (669.235 / 32.365) και το Ηνωμένο Βασίλειο (530.113 / 42.445).
Τις τελευταίες επτά ημέρες, 543.137 νέες περιπτώσεις μολύνσεων καταγράφηκαν στην περιοχή, ή 26% περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (431.951). Ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων αυξήθηκε κατά 17% κατά την ίδια περίοδο, από 4.765 σε 5.562.
Η αύξηση των ανιχνευόμενων μολύνσεων μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την απότομη αύξηση του αριθμού των τεστ που διεξάγονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Γαλλία όπου πραγματοποιούνται περισσότερα από ένα εκατομμύριο τεστ κάθε εβδομάδα. Παρά την αύξηση αυτή, ένα μεγάλο ποσοστό λιγότερο σοβαρών ή ασυμπτωματικών περιπτώσεων πιθανότατα παραμένει μη ανιχνεύσιμο.
Κλειστά τα μπαρ και τα καφέ των Βρυξελλών
Για ένα μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα μπαρ και τα καφέ στις Βρυξέλλες αποφάσισε πριν από λίγο το Συμβούλιο Ασφαλείας της βελγικής πρωτεύουσας σε μια προσπάθεια περιορισμού της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο, Πέμπτη, στις 7 το πρωί.
Η νέα απόφαση εξαιρεί τα εστιατόρια, τα οποία παραμένουν ανοιχτά.
Ανησυχία για την εξάπλωση στην Ιρλανδία
Κορυφαίοι Ιρλανδοί αξιωματούχοι υγείας προειδοποίησαν σήμερα ότι όλοι οι δείκτες της εξάπλωσης της Covid-19 επιδεινώνονται και ότι μια αύξηση των νοσοκομειακών νοσηλειών μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική πρόκληση για την ιρλανδική κοινωνία τις προσεχείς εβδομάδες.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε έναν μέσο όρο 493 κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες, μια αύξηση σε σχέση με έναν μέσο όρο 359 κρουσμάτων που είχε την προηγούμενη εβδομάδα, και ο δείκτης αυτός μπορεί να φτάσει τα 1.100-1.500 κρούσματα έως τις 7 Νοεμβρίου, εάν συνεχιστεί η αύξηση, επισημαίνει η Εθνική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία σε ανακοίνωση.
"Η Covid-19 εξαπλώνεται στην κοινότητά μας με πολύ ανησυχητικό τρόπο. Πρέπει να σπάσουμε αυτές τις αλυσίδες μετάδοσης", δήλωσε ο Αρχίατρος δρ Τόνι Χόλοχαν σε ανακοίνωσή του.
Σε υψηλό τριμήνου οι νοσηλείες στη Γαλλία
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι περισσότεροι από 7.500 ασθενείς νοσηλεύονται για την νόσο Covid-19, αριθμός που αποτελεί υψηλό τριμήνου, σε μια αύξηση άνω του 65% σε σύγκριση με το χαμηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί στις 29 Αυγούστου με 4.530 νοσηλείες σε νοσοκομεία της χώρας.
Η κυβέρνηση έχει θέσει περιορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα - όπως το κλείσιμο των μπαρ στις 22:00 στο Παρίσι - για να τιθασεύσει το δεύτερο κύμα της νόσου και να αποφύγει την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
Ιταλία: Ο Κόντε συστήνει μάσκα και στο σπίτι
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αφού παρουσίασε το κυβερνητικό διάταγμα που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους ανοικτούς χώρους, συμβούλεψε τους συμπατριώτες του να φορούν μάσκα και στο σπίτι, όταν υποδέχονται φίλους και συγγενείς.
«Πρέπει να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας και στο σπίτι, και καλό είναι να προσέχουμε, να φοράμε μάσκα και όταν μας επισκέπτονται φίλοι και συγγενείς. Διότι το σπίτι, ακριβώς, είναι ο κύριος χώρος μετάδοσης του ιού», είπε ο Κόντε.
Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα τόνισε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται αδιάκοπα για να καταφέρει να αποφύγει ένα νέο, γενικό lockdown».
«Κάθε lockdown έχει οικονομικό κόστος. Κανείς δεν ξέρει όμως, τι θα συμβεί σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, δεν υπάρχει κάποια βεβαιότητα και πολλά εξαρτώνται από την συμπεριφορά των πολιτών», συμπλήρωσε ο Σπεράντσα.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP