Πολιτική
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2007 00:31

To ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τη δημοσκόπηση της MRB

Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της MRB που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/28/1404309.htm , ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Κάθε δημοσκόπηση πρέπει κατ/ ελάχιστον να πείθει ότι έχει επαφή με την πραγματικότητα και να συμπορεύεται με το κοινό αίσθημα, ειδικά όταν κρίσιμα γεγονότα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αν τα συμπεράσματα εμφανίζονται παράλογα και ακατανόητα, τότε το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο εκλογικό σώμα, αλλά στα δείγματα, στις σταθμίσεις και στα συμπεράσματα που προβάλλονται.

Όταν για παράδειγμα προκύπτει, υποτίθεται, ισοδύναμη κριτική των πολιτών προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τους "χειρισμούς" στο θέμα των πυρκαγιών, όπως στη σημερινή μέτρηση της MRB, τότε πρέπει να αναζητήσει κανείς άλλους λόγους και αιτίες. Είναι παράλογο κι ακατανόητο π.χ. η MRB να εμφανίζει ότι η ΝΔ, που κατά γενική ομολογία των πάντων, με προεξάρχουσα την καταλυτική κριτική όλων ανεξαιρέτως των ΜΜΕ, φέρει την καθοριστική και προσωποποιημένη ευθύνη για την ολιγωρία, την ανεπάρκεια και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, έχει τις ίδιες απώλειες με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή παντού και δίπλα στους πυρόπληκτους. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη αξιολόγηση στάσης και χειρισμών Κ. Καραμανλή/Γ. Παπανδρέου.

Με ερωτήσεις που προκαταλαμβάνουν τις απαντήσεις δεν βγαίνουν αξιόπιστα συμπεράσματα. Και επιπλέον, όταν στην Πελοπόννησο δεν βρίσκονται σήμερα αξιόπιστα δείγματα, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς, πόσο πρέπει να πάρει τη μέτρηση στα σοβαρά.

Όταν οι εταιρικές σχέσεις με την κυβέρνηση και το κράτος φαίνεται να επικρατούν σε σχέση με την υπεύθυνη επιστημονική προσέγγιση, τότε οι δημοσκοπήσεις, αντί για εργαλεία δουλειάς, επιχειρούν να γίνουν εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης και φθηνών εντυπωσιασμών που υπηρετούν συγκεκριμένες κομματικές σκοπιμότητες.

Με την ευκαιρία, τέλος, απλώς σημειώνουμε ότι τα ποσοστά που παρουσιάζονται στην έρευνα δεν καταλήγουν στο 100, αλλά στο 100,2%."