Κόσμος
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2007 15:03

Στην Ελλάδα την Παρασκευή η Επίτροπος Χούμπνερ

Στην Ελλάδα έρχεται την Παρασκευή η αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική Επίτροπος της Ε.Ε. Ντανούτα Χούμπνερ, προκειμένου να επισκεφθεί η ίδια τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές. Όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος της Κομισιόν, η κ. Χούμπνερ θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και τον υφυπουργό οικονομίας Χρήστο Φώλια.

Κατά την παραμονή της κ.Χούμπνερ στην Ελλάδα, θα γίνει μία πρώτη εκτίμηση για το ύψος της οικονομικής βοήθειας της Ε.Ε. προς τη χώρα μας για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την πύρινη λαίλαπα. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν, η κ.Χούμπνερ θα εξετάσει πως μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα από το –ύψους 1.δισ. ευρώ- Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., που συνδράμει τα κράτη μέλη στην αποκατάσταση υποδομών μετά από φυσικές καταστροφές.

«Η Επίτροπος Χούμπνερ επιθυμεί να δει η ίδια την έκταση των καταστροφών.Οι Έλληνες θα πρέπει από μόνοι τους να κάνουν αίτηση για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης», δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

To θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα συζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρώτη μετά τις θερινές διακοπές τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας Γιοχάνες Λαϊτενμπεργκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενημέρωσε το Κολέγιο των επιτρόπων για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή εκφράζοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος Σταύρος Δήμας και υπεύθυνος για το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενημέρωσε την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των πυρκαγιών και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από κοινοτικής πλευράς για την παροχή συνδρομής προς την Ελλάδα.

Τέλος, οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα θα συζητηθούν την ερχόμενη βδομάδα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα.