Μία ΜΚΟ έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο εργαστηρίων για την αξιολόγηση των δεδομένων από τα πιθανά εμβόλια για τον κορωνοϊό, επιτρέποντας στους επιστήμονες και στις φαρμακευτικές να συγκρίνουν τα αποτελέσματα και να επιταχύνουν την επιλογή των πιο αποτελεσματικών δειγμάτων, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.
Μία ΜΚΟ έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο εργαστηρίων για την αξιολόγηση των δεδομένων από τα πιθανά εμβόλια για τον κορωνοϊό, επιτρέποντας στους επιστήμονες και στις φαρμακευτικές να συγκρίνουν τα αποτελέσματα και να επιταχύνουν την επιλογή των πιο αποτελεσματικών δειγμάτων, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.
Μιλώντας στο Reuters προτού ανακοινώσει τα εμπλεκόμενα εργαστήρια, η Μέλανι Σάβιλ διευθύντρια έρευνας και ανάπτυξης των εμβολίων στην Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), δήλωσε ότι η ιδέα είναι να «συγκρίνουμε τα μήλα με τα μήλα», καθώς οι φαρμακευτικές αγωνίζονται να αναπτύξουν έναν αποτελεσματικό εμβόλιο για να βοηθήσουν στον έλεγχο της πανδημίας.
Στο δίκτυο που είναι το πρώτο του είδους του και δημιουργήθηκε ως απάντηση στην πανδημία και εκτείνεται στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, τα εργαστήρια θα συγκεντρώνουν την ανάλυση δειγμάτων από τις δοκιμές των υποψηφίων εμβολίων «σαν να δοκιμάζονται όλα τα εμβόλια υπό μία στέγη», δήλωσε η Σάβιλ, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απόκλισης των αποτελεσμάτων.
«Όταν ξεκινάει μία έρευνα (με την ανάπτυξη πιθανών νέων εμβολίων) ειδικά για μία νέα ασθένεια, ο καθένας αναπτύσσει τις δικές του δοκιμές, όλοι χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα, οπότε η ικανότητα σύγκρισης μεταξύ των διαφορετικών υποψηφίων εμβολίων είναι πολύ δύσκολη», είπε στο Reuters.
«Ακολουθώντας μία κεντρική εργαστηριακή προσέγγιση, θα μας δώσει την ευκαιρία να βεβαιωθούμε ότι συγκρίνουμε τα μήλα με τα μήλα».
Το δίκτυο CEPI θα περιλαμβάνει αρχικά έξι εργαστήρια, στον Καναδά, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Μπαγκλαντές και την Ινδία, ανέφερε η Σάβιλ.
Εκατοντάδες πιθανά εμβόλια βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, με αυτά στη Ρωσία και την Κίνα να έχουν ήδη αναπτυχθεί πριν από τη διεξαγωγή πλήρων δοκιμών για την αποτελεσματικότητά τους και τα τελικά αποτελέσματα από τους πρώτους συμμετέχοντες στις δοκιμές από την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca, πιθανότατα θα έρθουν πριν από το τέλος του έτους.
Με περισσότερα από 320 υποψήφια εμβόλια, οι πολλές διαφορές στη συλλογή δεδομένων και στις μεθόδους αξιολόγησης είναι ένα ζήτημα.
Εκτός από τις πιθανές διακυμάνσεις των δεικτών ανοσίας, υπάρχουν διαφορές στο πώς και το πού συλλέγονται, μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δείγματα -όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και τη χρησιμότητα των παραγόμενων δεδομένων και να κάνουν τις συγκρίσεις δύσκολες.
Και με τη διερεύνηση μιας σειράς διαφορετικών τεχνολογιών -από εμβόλια ιογενών φορέων έως αυτά που βασίζονται στον φορέα RNA- η τυπική αξιολόγηση «γίνεται πολύ περίπλοκη», συμπλήρωσε η Σάβιλ.
«Με εκατοντάδες εμβόλια σε εξέλιξη, είναι απαραίτητο να έχουμε ένα σύστημα που να αξιολογεί και να συγκρίνει με αξιοπιστία την ανοσολογική απόκριση των υποψηφίων που επί του παρόντος υποβάλλονται σε δοκιμές», τόνισε.
Η CEPI λέει ότι όλες οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν το κεντρικό εργαστηριακό δίκτυο για να αξιολογήσουν τα εμβόλιά τους έναντι ενός κοινού πρωτοκόλλου. Προς το παρόν, το δίκτυο θα αξιολογήσει δείγματα από δοκιμές υποψήφιων εμβολίων σε πρώιμο στάδιο και στις δοκιμές πρώτου και δεύτερου σταδίου, ωστόσο η CEPI δήλωσε, ότι ελπίζει να επεκτείνει την αξιολόγηση στα δεδομένα στο τελικό στάδιο (Φάση III), τους επόμενους μήνες.
Πηγή: Reuters