«Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες και θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες και θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή διάθεση για «πολιτικό διάλογο» με την Τουρκία, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το κείμενο τονίζει τη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο μεριμνώντας παράλληλα για την αντίδραση της Ευρώπης σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η καλή στάση της Τουρκίας. Σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, αναφέρεται στο κείμενο.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ για να εξειδικεύσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγοντας πως «υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες, η μία για μία κατάσταση που δε θέλουμε, σε περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά σε θετική ατζέντα».
Διπλωματικός μαραθώνιος
Να σημειωθεί ότι οι πολύωρες ήταν οι διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρις ότου καταλήξουν σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τα ζητήματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας. Ελλάδα και Κύπρος απέρριψαν το πρώτο προσχέδιο που είχε συνταχθεί, εκφράζοντας ενστάσεις για τη διατύπωση στις αναφορές σχετικά με την Τουρκία.
Ακολούθησε διακοπή της συζήτησης για 45 λεπτά, κατά τα οποία πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Αναστασιάδη, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμάνουελ Μακρόν και και τον Σαρλ Μισέλ. Εκεί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία ώστε να υπάρξει αναφορά στην παραβατικότητα της Τουρκίας κάτι που δεν αποτυπώθηκε τελικά στο δεύτερο προσχέδιο,με αποτέλεσμα ούτε αυτό να γίνει δεκτό.
Τελικά, ο Σαρλ Μισέλ έβαλε στο τραπέζι το τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου» και σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», το οποίο και έγινε δεκτό.
«Σθεναρή καταδίκη» για τις τουρκικές γεωτρήσεις
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως η ΕΕ στο κείμενο των Συμπερασμάτων καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας «οι οποίες πρέπει να τερματιστούν».
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου», αναφέρεται στη σχετική παράγραφο.
Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος συνδέοντας το θέμα της Τουρκίας με τη Λευκορωσία είχε μπλοκάρει το πακέτο των κυρώσεων σε βάρος του Μινσκ ζητώντας αυστηρότερη στάση απέναντι στην Άγκυρα.
«Γίνεται σαφής αναφορά για την επιβολή κυρώσεων»
Το κείμενο συμπερασμάτων αντανακλά τις θέσεις της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκαν κατά την προσέλευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εργασίες της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές οι οποίες τονίζουν πως γίνεται σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (29, 215).
«Καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ). Είναι σαφές πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, δεν αποτέλεσε απλά ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας», πρόσθεσαν.
Επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ
Χθες το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επισήμως πως Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν για τη σύσταση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης μετά από σειρά τεχνικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους οι οποίες άρχισαν στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης. Αυτός επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Παραμένω σε στενή επαφή με τους δύο συμμάχους» ανέφερε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που είχε και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του μηχανισμού. Την ίδια ώρα, όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «κακομαθημένες χώρες» την Ελλάδα και την Κύπρο, ασκώντας κριτική στην Ε.Ε. για τη στάση της.
naftemporiki.gr