Να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί η Τουρκία εκτιμώντας ότι θα αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της την ώρα που σήμερα και αύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα στην ατζέντας της την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί η Τουρκία εκτιμώντας ότι θα αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της την ώρα που σήμερα και αύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες,με βασικό θέμα στην ατζέντας της την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την προσπάθεια διαμόρφωσης ενιαίας φωνής της ΕΕ απέναντι σε έναν σημαντικό εταίρο.
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που ήταν προγραμματισμένη για τις 12:30, ενώ αυτήν την ώρα συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη- Μισέλ τονίστηκε η προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ειρήνη και την επιθυμία της να διατηρήσει μια καλή σχέση με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά πως η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.
«Είναι όμως ξεκάθαρο ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 15:00, ωστόσο, τα σημαντικά για τη χώρα μας θέματα έρχονται αργότερα, στο δείπνο των ηγετών κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο δρόμος είναι στενός για τους 27, δεν πρέπει να υπονομεύσουν τις συνομιλίες για την επανάληψη των οποίων δεσμεύθηκαν η Αθήνα και η Αγκυρα, αλλά προτίθενται να αποστείλουν αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Υπάρχει ομόφωνη βούληση αποκατάστασης υγιών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν όροι», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα και το κατάλληλο πολιτικό μήνυμα», πρόσθεσε.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην επιστολή πρόσκλησης που είχε αποστείλει στους Ευρωπαίους ηγέτες. Αναφερόμενη σε αυτή την επιστολή η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη υποστήριξε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών».
Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία με κατεύθυνση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και τη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. «Περιμένουμε να δούμε στη πράξη πώς θα διασφαλιστεί αυτός ο σεβασμός», τόνισε για να σημειώσει αργότερα ότι το δίλημμα των κυρώσεων δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την Τουρκία και τις σχέσεις που θέλει να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διευκρίνισε επίσης ότι «το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί απόψε από τους ηγέτες στο δείπνο», ενώ αναφερόμενη στην Κύπρο τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου, η οποία μπορεί να κάνει τις επιλογές της όπως καθώς χώρα της ΕΕ.
Στο μεταξύ, και με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε πως «η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη».
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η σημερινή συζήτηση έχει δύο σκέλη, το ένα συνδέεται με την Κύπρο και τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας και το άλλο με την Ελλάδα, όπου τις τελευταίες μέρες έχουν δρομολογηθεί θετικές εξελίξεις, όπως οι ανακοινώσεις για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών.
Οι 27 κρίνουν θετική την απόφαση της Άγκυρας για την αποχώρηση του Oruc Reis, «όμως δεν έχουμε δει τις ίδιες διαθέσεις απέναντι στην Κύπρο», τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος έχει μπλοκάρει με βέτο τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας, ζητώντας περισσότερη αυστηρότητα απέναντι στην Άγκυρα. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη με την Κύπρο για να προχωρήσουμε με την Λευκορωσία», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται Κύπριο διπλωμάτη, η Κύπρος που συνδέει τη συναίνεση για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, δεν μαλάκωσε τη στάση της και ζητάει αυστηρή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία.
naftemporiki.gr