Πολιτική
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 08:58

Η ώρα της διπλωματίας στις Βρυξέλλες

Με αμερικανικό αέρα προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες όπου ξεκινάει σήμερα στις 15:00 η Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, θα έχει το μεσημέρι, συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με αμερικανικό αέρα προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες όπου ξεκινάει σήμερα στις 15:00 η Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, θα έχει το μεσημέρι, συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ανάμεσα στα θέμα που θα τεθούν επί τάπητος είναι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και η κατάρτιση λίστας κυρώσεων σε βάρος της.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η σημερινή συζήτηση έχει δύο σκέλη, το ένα συνδέεται με την Κύπρο και τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας και το άλλο με την Ελλάδα, όπου τις τελευταίες μέρες έχουν δρομολογηθεί θετικές εξελίξεις, όπως οι ανακοινώσεις για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, συναίνεση στην ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν πρόκειται να αποφασίσουν νέες κυρώσεις ενάντια σε άτομα και εταιρείες που συμμετέχουν στις θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου. Σχετική απόφαση προϋποθέτει ομοφωνία και αυτή δεν υφίσταται, επισήμανε η γερμανική κυβερνητική πηγή.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«'Εγκαιρη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Χρειαζόμαστε μία ενωμένη, σταθερή και αποφασιστική απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ.  Αναστασιάδης, μετά το πέρας της συνάντησης.

Από την άλλη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε χθες επιστολή στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, εξαιρώντας, ωστόσο, την Ελλάδα και την Κύπρο από τους παραλήπτες, στην οποία δηλώνει την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις.

Στην επιστολή του ο Ερντογάν επεσήμανε πως η Άγκυρα έχει δύο βασικούς στόχους για την Ανατολική Μεσόγειο, o πρώτος στόχος είναι «η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» και ο δεύτερος «η εγγύηση ίσων δικαιωμάτων για τους Τουρκοκύπριους», όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων.

Δύο δρόμους έδειξε χθες στην Τουρκία από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Αποκλιμάκωση και διάλογος» διαφορετικά  «η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», εξήγησε.  Αποτιμώντας μάλιστα την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, , ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε  ότι η επίσκεψη «ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

«Εκεί θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr