Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 16:50

Στολή τζετ για ιπτάμενους νοσοκόμους «ταχείας αντίδρασης»

Μία ιπτάμενη στολή τζετ για νοσοκόμους, η οποία θα τους επιτρέπει να φτάνουν σε τραυματίες και ασθενείς μέσα σε λίγα λεπτά, δοκίμασε η Great North Air Ambulance Service στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μία ιπτάμενη στολή τζετ για νοσοκόμους, η οποία θα τους επιτρέπει να φτάνουν σε τραυματίες και ασθενείς μέσα σε λίγα λεπτά, δοκίμασε η Great North Air Ambulance Service στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει το BBC, μετά από χρόνια συνομιλιών μεταξύ της GNAAS και της Gravity Industries, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη δοκιμαστική πτήση στο Lake District. Ο Άντι Μόσον, διευθυντής επιχειρήσεων στη GNAAS, ήταν αυτός που είχε την ιδέα, και χαρακτήρισε το να τη βλέπει κανείς στην πράξη ως κάτι «εκπληκτικό». Όπως υπογράμμισε, σημαίνει πως ένας νοσηλευτής θα μπορεί να πετά και να φτάνει σε μια δυσπρόσιτη περιοχή – πχ έναν απόκρημνο λόφο ή κορυφή- μέσα σε δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά αντί να βαδίζει για μισή ώρα και άνω.

«Υπάρχουν δεκάδες ασθενείς κάθε μήνα στην πολύπλοκη μα σχετικά μικρή γεωγραφική περιοχή των Λιμνών. Μπορούσαμε να δούμε την ανάγκη. Αυτό που δεν γνωρίζαμε με βεβαιότητα ήταν πώς θα λειτουργούσε στην πράξη. Τώρα το είδαμε και ειλικρινά είναι εκπληκτικό» είπε σχετικά ο Μόσον, τονίζοντας πως η δοκιμή αυτή έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες της χρήσης ιπτάμενων στολών τζετ για την παροχή εκτάκτων υπηρεσιών.

Τη δοκιμαστική πτήση πραγματοποίησε ο Ρίτσαρντ Μπράουνινγκ, ιδρυτής της Gravity Industries. Όπως είπε, η στολή είχε δύο μίνι κινητήρες στο κάθε χέρι και έναν στην πλάτη, επιτρέποντας στον νοσοκόμο να ελέγχει την κίνησή του απλά και μόνο κουνώντας τα χέρια του.

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητά του» είπε ο Μόσον. «Αν η ιδέα απογειωθεί, ο ιπτάμενος νοσοκόμος θα είναι εξοπλισμένος με ένα κιτ πρώτων βοηθειών, με ισχυρά παυσίπονα για περιπατητές που μπορεί να έχουν υποστεί κατάγματα, και έναν απινιδωτή για αυτούς που μπορεί να έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Με ένα τέτοιο jet pack, αυτό που θα χρειαζόταν μέχρι και μια ώρα θα απαιτούσε μόλις λίγα λεπτά, και αυτό θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».