Πολιτική
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 11:26

ΕΕ- ΚΚΕ: Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των μαθητών ζητά ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος

«Την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μαθητών που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση στη χώρα μας», ζήτησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ευρωβουλευτή του κόμματος Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος ανέφερε στην ερώτησή του;

«Την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μαθητών που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση στη χώρα μας», ζήτησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ευρωβουλευτή του κόμματος Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος ανέφερε στην ερώτησή του;

«Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα είναι σε αναβρασμό. Πάνω από 700 καταλήψεις έγιναν την τελευταία εβδομάδα στα Γυμνάσια- Λύκεια και ΕΠΑΛ της χώρας, ενώ χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις απαιτώντας καθολικά πρόσβαση σε ασφαλές σχολείο για να μορφώνονται χωρίς άγχος για την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση παρά το χρόνο που κερδήθηκε από την υπεύθυνη στάση του δεν έκανε τίποτα για να αξιοποιηθεί αυτός στην αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων και των υποβαθμισμένων κτιριακών υποδομών των σχολείων. Αρκέστηκε στη επίρριψη των ευθυνών στον ίδιο το λαό και στην "ατομική ευθύνη" με μόνη κατεύθυνση την τήρηση του μέτρου της μάσκας. Μέτρο που από μόνο του ασφαλώς και δεν επαρκεί για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους από τον ιό, όταν την ίδια ώρα δεν είναι δυνατό να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας με δεδομένο ότι γι' αυτό απαιτείται η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, καθώς και μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών».

«Χρειάζεται να σημειωθεί», πρόσθεσε, «ότι οι αγωνιζόμενοι μαθητές κι οι σύλλογοι των γονέων τους καταγγέλλουν ότι η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει με 20.000 κενά σε καθηγητές σε μια χρονιά μάλιστα με πρόσθετες ανάγκες ενώ μεγάλες είναι κι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας (που σε πολλές περιπτώσεις αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για ένα ολόκληρο σχολείο). Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και με το συνωστισμό των μαθητών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην προσπάθεια να φτάσουν στο σχολείο τους, αφού τα οχήματα και τα δρομολόγια είναι ελάχιστα. Αποτελεί δε εμπαιγμό να κατηγορεί η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία ως "υγειονομική βόμβα" τους αγώνες των μαθητών, ενώ επιβάλλει δια νόμου, που ψηφίστηκε μάλιστα εν μέσω πανδημίας, το συνωστισμό 25-27 μαθητών ανά τάξη, το μάθημα σε τάξεις-κοντέινερ, σε υπόγεια ή τάξεις χωρίς παράθυρο, που καθιστά ανέφικτο και το στοιχειώδη αερισμό της αίθουσας.

Για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, που μετατρέπει τα σχολεία σε "υγειονομικές βόμβες" εξάπλωσης της πανδημίας, έχουν σοβαρές ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση όπως και η ΕΕ, αφού τα σχολεία τους τελικά είναι απροετοίμαστα τόσους μήνες μετά», σημείωσε. 

Με βάση την παραπάνω τοποθέτηση, Λ. Ν. Αλαβάνος.  κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στα αιτήματα των μαθητών για:

  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη. Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για νέες πρόσθετες αίθουσες.
  • Να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις καθηγητών για να καλυφθούν όλα τα κενά και να επιτευχθούν οι αναγκαίες αποστάσεις στις σχολικές τάξεις.
  • Να προσληφθεί μόνιμο κι επαρκές προσωπικό καθαριότητας, ανάλογο των επιπρόσθετων απαιτήσεων της πανδημίας.
  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.

Πηγή: ΑΜΠΕ