Κόσμος
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2007 18:51

Δεν «βλέπει» πρόοδο στο Ιράκ η ερευνητική επιτροπή του Κογκρέσου

Αρνητικές είναι, σε μεγάλο βαθμό, οι κρίσεις που διατυπώνονται στο προσχέδιο έκθεσης ερευνητικής επιτροπής του Κονγκρέσου αναφορικά με την αποτίμηση των αμερικανικών προσπαθειών για την εγγύηση της ασφάλειας στη Βαγδάτη.

Στο προσχέδιο της έκθεσης, που αποκαλύπτει η εφημερίδα Ουάσινγτον Ποστ, προστίθεται ακόμη ότι η νέα στρατηγική για την αποστολή ενισχύσεων τον Ιανουάριο από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους δεν έδειξε σαφή θετικά αποτελέσματα, ενώ έχουν επιτευχθεί μόνο 3 από τους 18 στόχους που είχαν οριστεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, όσον αφορά την πρόοδο σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το αντίγραφο της έκθεσης που θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα, οι πολιτικοί αποκλεισμοί στο Ιράκ υπονόμευσαν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και δεν επέτρεψαν να τεθεί σε ισχύ η απαραίτητη νομοθεσία.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι επιθέσεις εναντίον πολιτών δεν έχουν μειωθεί και η ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας δεν έχει βελτιωθεί και ο μέσος αριθμός των καθημερινών επιθέσεων εναντίον αμάχων παρέμεινε σχεδόν ίδιος τους τελευταίους έξι μήνες.

«Μολονότι το σχέδιο ασφάλειας για τη Βαγδάτη αποσκοπούσε στη μείωση της βίας μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν συμφωνούν ότι υπάρχει μείωση αυτών των βίαιων επεισοδίων», καταλήγουν οι συντάκτες του προσχεδίου.