Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 10:47

Πόσο επικίνδυνη είναι για τους αστροναύτες η ακτινοβολία στη Σελήνη

Πολλές χώρες σχεδιάζουν να εξερευνήσουν τη Σελήνη τα επόμενα χρόνια, και σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται επανδρωμένες αποστολές- ωστόσο στον φυσικό μας δορυφόρο η ακτινοβολία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.

Πολλές χώρες σχεδιάζουν να εξερευνήσουν τη Σελήνη τα επόμενα χρόνια, και σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται επανδρωμένες αποστολές- ωστόσο στον φυσικό μας δορυφόρο η ακτινοβολία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο. Οι αστροναύτες του προγράμματος «Απόλλων» είχαν μαζί τους δοσίμετρα, με τα οποία πραγματοποίησαν μετρήσεις σχετικά με την έκθεσή τους κατά τη διάρκεια των αποστολών τους- και Κινέζοι και Γερμανοί επιστήμονες παρουσιάζουν για πρώτη φορά, στο Science Advances, ακριβείς μετρήσεις για την ακτινοβολία στη Σελήνη.

Το αποκαλούμενο LND (Lunar Lander Neutron and Dosimetry) αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου για λογαριασμό του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR). Οι μετρήσεις από το LND επιτρέπουν τον υπολογισμό της αποκαλούμενης ισοδύναμης δόσης. Αυτό είναι σημαντικό για να υπολογιστούν οι βιολογικές επιπτώσεις της διαστημικής ακτινοβολίας στους ανθρώπους.

«Η έκθεση σε ακτινοβολία που μετρήσαμε αποτελεί καλό σημείο αναφορά για την ακτινοβολία εντός στολής αστροναύτη» είπε ο Τόμας Μπέργκερ του DLR στην Κολωνία.

Οι μετρήσεις δείχνουν βαθμό ισοδύναμης δόσης περίπου 60 microsieverts ανά ώρα. Συγκριτικά, σε μια πτήση από τη Φρανκφούρτη προς τη Νέα Υόρκη, είναι περίπου 5 με 10 φορές χαμηλότερη και στο έδαφος πάνω από 200 φορές μικρότερη. Εφόσον οι αστροναύτες θα είναι στο διάστημα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους επιβάτες μιας μετ'επιστροφής πτήσης στη Νέα Υόρκη, αυτό αποτελεί πολύ μεγάλη έκθεση, όπως είπε ο Ρόμπερτ Βίμερ Σβαϊνγκρούμπερ, του Πανεπιστημίου του Κιέλου, η ομάδα του οποίου ανέπτυξε και κατασκεύασε το όργανο. «Εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε φτιαχτεί στα αλήθεια για να αντέχουμε τη διαστημική ακτινοβολία.

Ωστόσο οι αστροναύτες μπορούν και θα έπρεπε να προστατεύονται όσο περισσότερο γίνεται κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Σελήνη, για παράδειγμα καλύπτοντας τη βάση τους με ένα παχύ στρώμα σεληνιακού εδάφους», εξήγησε ο Βίμερ Σβάινγκρουμπερ. «Κατά τη διάρκεια μακράς παραμονής στη Σελήνη, οι κίνδυνοι που θα διέτρεχαν οι αστροναύτες να παρουσιάσουν καρκίνο και άλλες ασθένειες θα μειώνονταν έτσι» πρόσθεσε άλλη μια εκ των ερευνητών, η Κριστίν Χέλβεγκ του DLR.

Οι μετρήσεις έγιναν από το κινεζικό σεληνιακό σκάφος Chang'e-4 που προσεληνώθηκε στην αθέατη πλευρά της Σελήνης στις 3 Ιανουαρίου 2019.