Στα Δωδεκάνησα δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία γιατί δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου που έθεσε η Αγκυρα, μέσω της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Τούρκου πρέδρου.
Στα Δωδεκάνησα δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία γιατί δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου που έθεσε η Αγκυρα, μέσω της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Τούρκου πρέδρου.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δε συζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ενώ ανέφερε πως θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την κυριαρχία της χώρας μας.
«Καμία Ελληνική Κυβέρνηση -επαναλαμβάνω καμία ελληνική κυβέρνηση- δεν μπορεί να συζητήσει τέτοιο θέμα, για πολύ απλούς λόγους: Πρωτ’ απ’ όλα στα Δωδεκάνησα δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία, γιατί δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος. στη Συνθήκη παραχώρησής τους. Όταν έχουμε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, όταν έχουμε την ανάπτυξη της 4ης Στρατιάς στα μικρασιατικά παράλια από το 1975, όταν έχουμε το casus belli από το 1995, και φυσικά όταν έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της άμυνας, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την κυριαρχία της χώρας μας. Όποιος θέτει τέτοιο θέμα στο τραπέζι, ξέρει ότι κανείς δεν κάθεται σε ένα τέτοιο τραπέζι. Μπορεί στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών της, η Τουρκία να θίγει τέτοια θέματα, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να τεθεί σε ένα τραπέζι συζητήσεων με καμία Ελληνική Κυβέρνηση τέτοιο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως για να υπάρξει επικοινωνία χρειάζεται εμπιστοσύνη και προετοιμασία. «Όσον αφορά την προετοιμασία, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, καθώς συνομιλούν οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, η κυρία Σουρανή και ο κ. Καλίν. Αλλά το θέμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παίρνει κάποιο χρόνο. Αν αυτά τα δύο υπάρξουν, δεν αποκλείεται στο μέλλον κάποια επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Αλλά θυμίζω ότι αυτός, ο οποίος έχει πει ότι δεν θέλει να συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη, είναι ο κ. Ερντογάν. Μετά τα γεγονότα στον Έβρο και στις Καστανιές αρχές Μαρτίου, είχε πει ότι δεν θέλει. Περιμένουμε να δούμε εάν εξακολουθεί να το πιστεύει ή θα κάνει ένα βήμα», σημείωσε υπογραμμίζοντας επίσης η ελληνική πλευρά είναι συντονισμένη σε όλα τα θέματα με την Κύπρο.
«Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πάντα ήταν σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Απόδειξη η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία μιλά ξεκάθαρα, για στήριξη της Ελλάδας, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών χωρών στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Πάντα είμαστε συντονισμένοι σε όλα τα θέματα. Ζητούμε επιβολή των κυρώσεων που έχουν εγκριθεί. Και βέβαια, θα είμαστε πάντα συντονισμένοι σε όλα τα θέματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα», υσποτήριξε.
naftemporiki.gr