«Είμαστε μακριά από ένα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Έχουμε πολλά ακόμη μέτρα να εφαρμόσουμε, αν χρειαστεί, πριν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε χθες κατά τη συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.
«Είμαστε μακριά από ένα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Έχουμε πολλά ακόμη μέτρα να εφαρμόσουμε, αν χρειαστεί, πριν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε χθες κατά τη συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.
Λίγο αργότερα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας,την αναστολή νυχτερινής λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης (περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες με εξαίρεση τα φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων) , από τα μεσάνυχτα έως και τις 05:00, από απόψε έως και τις 4 Οκτωβρίου, στην Περιφέρεια Αττικής και τις περιοχές που έχουν τεθεί σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων (Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο).
Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε σε μια προσπάθεια να περιοριστούν φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες. Να σημειωθεί ότι επιτρέπεται το delivery και το take away, αλλά όχι η πώληση αλκοόλ.
Επίσης πλέον αναπροσαρμόζεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, και αντί από τις 07:00, μπορούν πλέον να ανοίγουν από τις 05:00, ενώ τα Τρίκαλα μπαίνουν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.
«Θα πρέπει να εξακολουθούμε να θεωρούμε τον ιό ότι παραμένει όσο επικίνδυνος όσο και στο πρώτο κύμα» ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος υποστήριξε ότι «το βασικό σημείο σε αυτή τη φάση, είναι μία ισορροπία της επιδημίας μέχρι να πάμε στο επόμενο σημείο, που είναι το εμβόλιο».
«Σε αυτήν την προσπάθεια, ο κοινός τόπος φαίνεται είναι η αποφυγή του lockdown, ενώ το κλείσιμο των σχολείων προτείνεται ως το προτελευταίο μέτρο», συνέχισε.
Για την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε νέο «lockdown» μίλησε επίσης ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος σε συνέντευξή του . «Το lockdown αποτελεί ένα οριζόντιο μέτρο με πολλαπλές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Επομένως, μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε άλλο παρά "εύκολος δρόμος"», υποστήριξε καλώντας τους πολίτες σε ετοιμότητα, επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού ώστε να αποφύγουμε τον «κόκκινο συναγερμό».
«Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας αποτελεί πρόκληση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι αυτό πρέπει να γίνεται σε βάθος χρόνου. Είναι λοιπόν σαφές ότι η πραγματική πρόκληση έγκειται στην εκπαίδευση των πολιτών, ώστε η τήρηση των μέτρων προστασίας να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Η συνεχής ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι απαραίτητη με τη χρήση όλων των μέσων επικοινωνίας και από όλους τους φορείς, επιστήμονες, πολιτικοί, άνθρωποι του θεάματος. Η εκπαίδευση των νεότερων ηλικιών, παιδιών και νεαρών ενηλίκων, μέσω του σχολείου και του πανεπιστημίου είναι καθοριστικής σημασίας», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 286 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 249 ήταν εγχώρια και τα 37 εισαγόμενα. Η Π.Ε. Αττικής κατέγραψε 163 κρούσματα και ακολουθούν τα Τρίκαλα με 18 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη με 11. Η Π.Ε. Κοζάνης είχε 7, η Π.Ε. Ιωάννινων 6 και η Π.Ε. Σάμου 5. Από 4 είχαν οι Π.Ε. Καλύμνου και Καστοριάς. Από 3 οι Π.Ε. Αχαΐας και Βοιωτίας και από 2 οι Π.Ε. Γρεβενών, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κορινθίας και Πιερίας. Από 1 κρούσμα είχαν οι Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας, Σερρών και Φλώρινας. Τέλος, 11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.913. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 63 ασθενείς διασωληνωμένοι και 197 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές. Τέλος, είχαμε 3 ακόμα απώλειες και 369 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Παράλληλα, ελέγχους στο Λεκανοπέδιο έχουν ξεκινήσει οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στις ΚΟΜΥ στην Κυψέλη, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τόνισε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα σε όλη την Ελλάδα.
«Η στρατηγική για τον έλεγχο για τον ιό αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο και μετά την ανίχνευση των επαφών των θετικών, την απομόνωση των θετικών και την καραντίνα των επαφών τους» σημείωσε ο κ.Τσιόδρας και τόνισε: «Αυτή είναι η κύρια στρατηγική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά επειδή η επιδημία δείχνει μια μεγάλη ετερογένεια, είναι τοπική επιδημία, αφορά τοπικές περιοχές, πρέπει να εντείνονται αυτές οι δράσεις σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση. Αυτή τη στιγμή αυτό γίνεται και έχει εξαιρετική σημασία για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού».
naftemporiki.gr