Μακριά παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο ενός lockdown, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας
Μακριά παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο ενός lockdown, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας
«Είμαστε μακριά από ένα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Έχουμε πολλά ακόμη μέτρα να εφαρμόσουμε, αν χρειαστεί, πριν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε και επανέλαβε πως «κάθε ώρα και κάθε στιγμή αξιολογούνται τα στοιχεία από όλους τους αρμόδιους επιστήμονες, μελετάμε την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και το τι ακριβώς μέτρα θα παρθούν θα γίνει με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης στιγμής».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια άλλα μέτρα πιθανολογεί ότι μπορεί να εφαρμοστούν, ο κ. Χαρδαλιάς έφερε ως παράδειγμα τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς ή μέτρα που θα αφορούν ηλικιακές ομάδες πληθυσμού, όπως άνω των 65 ετών.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται είναι η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, περιορισμοί της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms, η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των άνω των 65 και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.
Διαχειρίση χαρακτήρισε την κατάσταση ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας ο οποίος μιλώντας στο Mega διευκρίνισε πως είμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό και όχι κόκκινο. «Δεν είμαστε σε φάση lockdown« τόνισε συνιστώντας επαγρύπνηση». «Είμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο χτυπά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολη η κατάσταση επιδημιολογικά, αλλά προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη», συνέχισε.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος μιλώνυας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι δεν είναι κάτι μοιραίο να συμβεί το δεύτερο κύμα, η μεγάλη επιδημία, το lockdown. Ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε επίσης πως η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε τηρώντας ή όχι τα μέτρα.
Νωρίτερα διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός lockdown στην παρούσα φάση και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Το λέω όσο πιο κατηγορηματικά μπορώ. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο να γίνει lockdown», τόνισε αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον επιδεινωθεί σημαντικά η κατάσταση. «Αν όμως φτάσει η πανδημία σε κάποια ακραία όρια, τότε σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε να πάρουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Για να μη φτάσουμε σε αυτά τα ακραία όρια και για να αποφύγουμε το lockdown, το οποίο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία μας, θα πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ήταν αναγκαίο ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες για την επιβολή καραντίνας. «Ήταν απολύτως απαραίτητο, κυρίως για να σταματήσουν οι φήμες που διακινούσαν διάφοροι ανεύθυνοι ότι από μέρα σε μέρα ξεκινάει το lockdown. Όλα αυτά υποκρύπτουν συμφέροντα, μαύρη αγορά και διάφορα άλλα πράγματα», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χθες μήνυμα προς τους πολίτες ζητώντας τους την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε δε το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», τονίζοντας πως «γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης, έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο».
Στο μεταξύ στην Κυψέλη βρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε ειδική κινητή μονάδα που πραγματοποιεί τεστ κορωνοϊού στις πλατείες του κέντρου της Αθήνας με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας στην πρωτεύουσα.
«Η στρατηγική για τον έλεγχο για τον ιό αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο και μετά την ανίχνευση των επαφών των θετικών, την απομόνωση των θετικών και την καραντίνα των επαφών τους» και τόνισε: «Αυτή είναι η κύρια στρατηγική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά επειδή η επιδημία δείχνει μια μεγάλη ετερογένεια, είναι τοπική επιδημία, αφορά τοπικές περιοχές, πρέπει να εντείνονται αυτές οι δράσεις σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση. Αυτή τη στιγμή αυτό γίνεται και έχει εξαιρετική σημασία για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού», σημείωσε ο κ.Τσιόδρας.
naftemporiki.gr