Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 10:56

H Ευρώπη επενδύει στους υπερυπολογιστές

Σε μια προσπάθεια να πάρει το παγκόσμιο προβάδισμα στον τομέα της ανάπτυξης υπερυπογιστών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 8 δισ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να πάρει το παγκόσμιο προβάδισμα στον τομέα της ανάπτυξης υπερυπογιστών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 8 δισ. ευρώ.

Όπως μας πληροφορεί το ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), στόχος της Ευρώπης είναι να δημιουργηθούν υπερυπολογιστές εξακλίμακας, που θα εκτελούν πάνω από ένα πεντάκις εκατομμύριο (1018) πράξεις ανά δευτερόλεπτο, καθώς και κβαντικοί υπολογιστές και υβριδικοί υπολογιστές, που συνδυάζουν στοιχεία κβαντικής και κλασικής υπολογιστικής, οι οποίοι θα είναι σε θέση να εκτελούν λειτουργίες τις οποίες δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να εκτελεί κανένας υπερυπολογιστής. Υπολογίζεται ότι αυτή η υποδομή υπερυπολογιστικής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 800 ευρωπαϊκές επιστημονικές, βιομηχανικές και δημόσιες εφαρμογές.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε έναν νέο Κανονισμό σχετικά με την κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων. Ο νέος Κανονισμός αποσκοπεί στην επικαιροποίηση του προηγούμενου του 2018 για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης ευρωπαϊκής υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (Κοινή Επιχείρηση EuroHPC).

Η Κοινή Επιχείρηση EuroHPC θα καταστήσει προσβάσιμους τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς πόρους υπερυπολογιστικής και κβαντικής υπολογιστικής σε όλους τους χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο δημόσιος τομέας και οι βιομηχανικοί χρήστες, ιδίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης τους.

Ο νέος προϋπολογισμός είναι επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση, αλλά θα υποστηριχθεί από το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”, το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” και τον μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη”. Ο νέος κανονισμός για την κοινή επιχείρηση ευρωπαϊκής υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (Κοινή Επιχείρηση EuroHPC) προτείνεται προς έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προετοιμασίες για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της Κοινής Επιχείρησης από το 2021 και μετά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη: Για παράδειγμα, έχουν επιλεγεί 20 έργα για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών HPC. Εφαρμογές ιατρικής, καταπολέμησης ασθενειών και προστασίας του περιβάλλοντος αναμένεται να ενισχυθούν από την έλευση συστημάτων υψηλής υπολογιστικής ισχύος.