Πολιτική
Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2007 09:43

Γ.Παπανδρέου: «Κάθε απόθεμα ανοχής στην κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαντληθεί»

«Η κυβέρνηση για να αποφύγει τις ευθύνες της κατασκεύασε τη θεωρία της συνωμοσίας και τις "ασύμμετρες απειλές". Στήνουν ένα επικίνδυνο για τη δημοκρατία σκηνικό, ένα κακέκτυπο της 11ης Σεπτεμβρίου, για να φοβίσουν τους πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν εμπρηστές, καταπατητές, οικοπεδοφάγοι, κερδοσκόποι της γης στη χώρα μας. Όλοι αυτοί ενθαρρύνονται και αποθρασύνονται όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το ¶ρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει τα δάση μας και όταν προωθεί τροπολογίες για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων».

Τα παραπάνω σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο «ΕΘνος της Κυριακής» κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές περί «ασύμμετρων απειλών» μετά τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.

«Κάθε απόθεμα ανοχής στην κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαντληθεί», τόνισε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Οι πολιτικές ευθύνες είναι προφανείς και υπονομεύουν την εθνική μας προοπτική. Το μέλλον της χώρας, το μέλλον το δικό μας, το μέλλον των παιδιών μας. Και πρέπει να αποδοθούν. Οι πολιτικές ευθύνες στην προκειμένη περίπτωση γίνονται εθνικές».

«Η θεωρία της συνωμοσίας και τα περί ασύμμετρης απειλής διέσυραν τη χώρα μας στη διεθνή κοινή γνώμη, με αστάθμητες συνέπειες για την τουριστική μας βιομηχανία. Κανείς υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή δεν απέρριψε τις επικίνδυνες θεωρίες περί ασύμμετρων απειλών. Ακόμη και εκείνοι που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της δημόσιας εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις», παρατήρησε ο κ.Παπανδρέου για να τονίσει ότι μία από τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αποκατάσταση του κύρους της χώρας.

Όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα χαρακτήρισε ανεπαρκή. «Είναι ημίμετρα για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πυρόπληκτων. Είναι μέτρα που έχουν ως μοναδικό στόχο να ξεπλύνουν την ντροπή και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για την ανικανότητά της», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου και σημείωσε πως «η άμεση αρωγή στους πυρόπληκτους είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας». Όμως «η αρωγή μετατρέπεται από την κυβέρνηση Καραμανλή σε απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων και εμπόριο ψήφων», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τις εκλογές, και ειδικά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Συνασπισμό, ο κ.Παπανδρέου ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη και ισχυρή πλειοψηφία... η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα σχηματιστεί στις 17 Σεπτεμβρίου θα εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις των άλλων κομμάτων της Αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός προχωράνε χωριστά και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση παρά τη συναντίληψη που έχουν σε πολλά ζητήματα. Επιδίωξή μας είναι η διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα ηττηθεί στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου και ότι στις 17 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ θα σχηματίσει την κυβέρνηση, η οποία όπως είπε, θα είναι επιτελική.