«Η Περιφέρεια Αττικής - και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας - βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξηγώντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει όποιο μέτρο χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Η Περιφέρεια Αττικής - και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας - βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξηγώντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει όποιο μέτρο χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας κατά τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι το καλοκαίρι τα προβλήματα εστιάσαν στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά, έπειτα στο τέλος Αυγούστου η κατάσταση επιδεινώθηκε στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, και ειδικά στα γηροκομεία, και τέλος στις αρχές Σεπτεμβρίου τα προβλήματα επικεντρώθηκαν στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας.
Μάλιστα ο κ. Πέτσας σημείωσε «ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τέστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορονοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τέστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί».
Μα βάση αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι έλεγχοι, τα τέστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν».
Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για την πιθανότητα ενός τοπικού lockdown στην Αττική, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως ποτέ η κυβέρνηση δεν δίστασε να εφαρμόσει τοπικά lockdowns από την αρχή της πανδημίας, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. «Δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική», διευκρίνισε εξηγώντας πως έχει μεγάλη σημασία να δει κανείς ποια είναι η επίπτωση από μια τέτοιου είδους εφαρμογή. «Αν είναι εφαρμόσιμη ή όχι και αν είναι προτιμότερα από άλλους είδους μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, αποκάλυψε πως λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- πράγμα που ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες σχετικά με το τι ισχύει στην εκάστοτε περιοχή- αναπτύσσεται μία εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις της πνευμονολόγου και συντονίστριας διευθύντριας της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία« Μίνας Γκάγκα, ότι δηλαδή τα κρούσμτατα έρχονται 15-15 και ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο που τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να περιθάλπουν τους νοσούντες, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αυξάνει τις υποδομές του συστήματος υγείας ώστε να καταφέρει να ανταπεξέλθει στην κατάσταση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κυεβρνητικό εκπρόσωπο, ήδη από τις 40 νέες ΜΕΘ που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα οι 14 έχουν δοθεί- τέσσερις το »ΝΙΜΤΣ» και δέκα στο »Σωτηρία».
«Δίνουμε μια μάχη με το χρόνο», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας εξηγώντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τις 565 κλίνες ΜΕΘ που παρέλαβε να τις αυξήσει στις περίπου 1200. «Πολύ μεγάλη σημασία έχει το προφίλ των ανθρώπων που καταλήγουν στις ΜΕΘ», πρόσθεσε εξηγώντας πως πρόκειται για ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, καλώντας τους να προσέχουν διπλά «όχι μόνο στις κοινωνικές τους επαφές αλλά και μέσα στο σπίτι» γιατί αρκετά κρούσματα είναι ενδοοικογενειακά.
naftemporiki.gr