Συνολικά 133 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη στη Μεσόγειο, περισυνέλεξε το πλοίο διάσωσης Alan Kurdi τη στιγμή που ένα άλλο γερμανικό πλοίο συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye.
Συνολικά 133 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη στη Μεσόγειο, περισυνέλεξε το πλοίο διάσωσης Alan Kurdi τη στιγμή που ένα άλλο γερμανικό πλοίο συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye.
Αρχικά το πλήρωμα του Alan Kurdi διέσωσε 114 ανθρώπους από ένα φουσκωτό κι ένα ξύλινο πλεούμενο, σύμφωνα με τη Sea-Eye. Ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι διασώθηκαν ήταν οκτώ παιδιά και οκτώ γυναίκες, η μία έγκυος.
Αργότερα, το πλήρωμα του Alan Kurdi διέσωσε 19 ανθρώπους από ένα αλιευτικό, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και δέκα παιδιά, με το σύνολο των ανθρώπων που περισυνέλεξε και μεταφέρει να αυξάνεται σε 133, διευκρίνισε η ΜΚΟ μέσω Twitter.
Οι μετανάστες αυτοί ήταν «απίστευτα τυχεροί» που τους εντόπισε το πλήρωμα, σχολίασε ο Γκόρντεν Ίσλερ, πρόεδρος της Sea-Eye. Το πλήρωμα ανέφερε πως το Alan Kurd αργότερα έφθασε στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα.
Ταυτόχρονα, η λιβυκή ακτοφυλακή διέσωσε και οδήγησε πίσω στη χώρα 128 μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης (ΔΟΜ) των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter. Η ίδια η λιβυκή ακτοφυλακή σπανίως κάνει ανακοινώσεις, για αυτή ή άλλες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τη Sea-Eye, ούτε τα ευρωπαϊκά κέντρα συντονισμού επιχειρήσεων διάσωσης ούτε κάποια ακτοφυλακή απάντησε σε επείγουσες ειδοποιήσεις τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Παράλληλα, «όλες οι επικοινωνίες με τις οργανώσεις βοήθειας έχουν σταματήσει και κανένας στην Ευρώπη δεν θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τους ανθρώπους αυτούς. Παραδίδονται στους Λίβυους ή αφήνονται στη θάλασσα», στηλίτευσε ο Γιαν Ρίμπεκ της ομάδας συντονισμού επιχειρήσεων της ΜΚΟ.
Το Alan Kurdi, που διασώζει μετανάστες που κινδυνεύουν, επιχειρεί ξανά στη Μεσόγειο εδώ και περίπου μία εβδομάδα.
Οι ιταλικές αρχές είχαν προχωρήσει στην κατάσχεσή του τον Μάιο, υποστηρίζοντας πως είχε τεχνικά προβλήματα. Του επιτράπηκε να πάει στη Βαλένθια της Ισπανίας για επισκευές, από όπου πριν από μία εβδομάδα έλαβε την άδεια να επιστρέψει στη θάλασσα.
Πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν σχεδόν καθημερινά να φθάσουν στην Ευρώπη αποπειρώμενοι τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου από τη Λιβύη, συχνά με κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη. Κατά εκτιμήσεις του ΔΟΜ, πάνω από 590 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος.
Χθες Κυριακή, οι αρχές στο Παλέρμο συνέλαβαν άλλο πλοίο, το Sea-Watch 4, διότι όπως ισχυρίστηκαν με βάση τα έγγραφα που έχει δεν του επιτρέπεται να συμμετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης, κατήγγειλαν οι γερμανοί συντονιστές του.
Οι αρχές έκαναν 11ωρη επιθεώρηση του σκάφους πριν ανακοινώσουν ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό νωρίς το πρωί.
«Αυτή η προχειροφτιαγμένη δικαιολογία δείχνει για ακόμη μια φορά ότι το θέμα δεν είναι να υπάρξουν εγγυήσεις πως το πλοίο είναι ασφαλές, αλλά να αποτραπούν οι επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο από πολίτες», τόνισε ο Φίλιπ Χαν, επικεφαλής επιχειρήσεων του Sea-Watch 4, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης-ομπρέλας United4Rescue.
Τον Ιούλιο οι γερμανικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει πως το Sea-Watch 4 εκπλήρωνε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ασφαλή διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης, σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου.
Το Sea-Watch 4 διαχειρίζεται μια ιδιαίτερα ευρεία συμμαχία, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων και η γερμανική προτεσταντική εκκλησία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa