Στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τα νέα υγειονομικά μέτρα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, σε θερινούς κινηματογράφους. Έτσι, στους κινηματογράφους Ριβιέρα, Στέλλα, Λαΐς - Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Τριανόν και Τεχνόπολη, προστίθενται τα σινεμά Αίγλη Ζαππείου, Άνεσις Cine και Αθηναία.
Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» επιστρέφουν για 26η χρονιά, πλήρως προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, συστήνοντας μια υβριδική εκδοχή της διοργάνωσης, προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές.
Στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τα νέα υγειονομικά μέτρα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, σε θερινούς κινηματογράφους. Έτσι, στους κινηματογράφους Ριβιέρα, Στέλλα, Λαΐς - Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Τριανόν και Τεχνόπολη, προστίθενται τα σινεμά Αίγλη Ζαππείου, Άνεσις Cine και Αθηναία.
Βραβευμένη έναρξη
Η ταινία που μόλις πριν από λίγες ημέρες απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Μόστρα «ανοίγει» τη φετινή διοργάνωση. Το «Nomadland» της Κλόι Ζάο, με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, αφορά μια γυναίκα στα εξήντα της, η οποία αφού έχασε τα πάντα στην οικονομική κρίση ζει πλέον σαν νομάδα, ταξιδεύοντας στην αμερικανική δύση. Η Ζάο είναι παλιά γνωστή του Φεστιβάλ, αφού πριν από τρία χρόνια είχε διαγωνιστεί με το αριστουργηματικό «Καλπάζοντας με το Όνειρο». Το βραδυφλεγές, αφηγηματικά λιτό και υπόκωφα ποιητικό φιλμ είχε αποσπάσει τη Χρυσή Αθηνά, αφήνοντας συγκινημένους κοινό και κριτική επιτροπή. Τώρα η Ζάο υπογράφει ένα φιλόδοξο φιλμ, που έχει τις προδιαγραφές να διεκδικήσει Όσκαρ.
Ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος που αναμένεται να ξεχωρίσουν είναι οι «16 φορές Άνοιξη» της Σουζάν Λιντόν, «Γκαγκάριν» -μια βιογραφία του Ρώσου αστροναύτη Γιούρι Γκαγκάριν που συνσκηνοθέτησαν οι Φανί Λιατάρ και Τζερεμί Τρουί, «Γιόσεπ» σε σκηνοθεσία Αορέλ -μια ταινία που αναφέρεται στις μαρτυρικές μέρες μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο και «Φρονιμίτης» του Μαλαισιανού δημιουργού Μινγκ Λιάνγκ.
Το τμήμα του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει φέτος ταινίες όπως οι «Με έναν ψίθυρο» της Πατρίτσια Πέρεζ Φερνάντζε και του Χάιντι Χασάν, «Γιατί χοροπηδώ του Τζέρι Ρόθγουελ και «Τραγούδια της καταπίεσης» των Μάριαν Χόουγκεν-Μοράγκα και Έστεφαν Βάγκνερ. Στο τμήμα των μουσικών ντοκιμαντέρ ξεχωρίζουν ο «Μάρκος» του Νίκου Σκαρέντζου -που αφορά τον κορυφαίο εκπρόσωπο του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκο Βαμβακάρη, το «American Rastar» του Τζάστιν Στέιπλ και το «Άλλος, όπως εγώ: Η ιστορία των Throbbing Gristle» των Mάρκους Βέρνερ Χεντ και Νταν Φοξ.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σινεμά, ανάμεσα στις ταινίες που θα κάνουν την πρεμιέρα τους είναι οι «Επτά λεπτά ψυχής» του Πάνου Βλάχου -που αφορά τον μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, η «Αναζήτηση της Λόρα Ντουάρτ» του Δημήτρη Μπαβέλλα, οι «Μέρες και νύχτες της Δήμητρα Κ.» της Εύα Στεφανή, το «Τραγουδώ αν τραγουδάς» του Νίκου Κορνήλιου και «Νο heroes» του Γιώργου Βιτσαρόπουλου.
Ταινία Λήξης
Η τελευταία ταινία του πολυβραβευμένου Γερμανού σκηνοθέτη Κρίστιαν Πέτζολντ «Undine» (Η νύμφη του νερού) που κέρδισε την Αργυρή Άρκτο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, είναι η ταινία που θα κλείσει την αυλαία προβολών της διοργάνωσης.
Για να ανταποκριθεί στις συνθήκες της πανδημίας, όσον αφορά το πρόγραμμα, ένα μέρος του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο ψηφιακά σε όλη την Ελλάδα μέσω της πλατφόρμας online.aiff.gr, για όσους αδυνατούν να παραστούν στις προβολές. Επίσης, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στις ουρές αναμονής αλλά και εντός.
Κατά την είσοδο θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση, ενώ δεν θα υπάρχουν διαλείμματα. Η πληρότητα των αιθουσών θα είναι περιορισμένη, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, να τηρηθούν οι αποστάσεις και να απολυμανθούν επισταμένως τα σινεμά.