Πριν καν παραδοθεί το τελικό κείμενο του «σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» από την επιτροπή υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη -στην πλήρη έκτασή του αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα- η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις βασικές προτάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Πριν καν παραδοθεί το τελικό κείμενο του «σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» από την επιτροπή υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη -στην πλήρη έκτασή του αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα- η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις βασικές προτάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Η μείωση του μισθολογικού κόστους -κυρίως μέσα από τη μείωση του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών- η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρηματικών οντοτήτων αλλά και η καθιέρωση του «κεφαλαιοποιητικού» συστήματος για την επικουρική σύνταξη, μέτρο που θα ισχύσει για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να μπουν σε διαδικασία ψήφισης νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους, η παροχή ισχυρών οικονομικών κινήτρων για τις συγχωνεύσεις μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και η ενίσχυση των υπερ-αποσβέσεων προκειμένου μέσα από τη μείωση των φορολογικών βαρών που αυτές θα επιφέρουν, να δοθεί ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις σε εξοπλισμό και μείωση του ενεργειακού κόστους. Με την πανδημία να «σπρώχνει» το ΑΕΠ της χώρας σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα φέτος -η χρονιά θα κλείσει με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να ανέρχεται κοντά στα 170-175 δισ. ευρώ και να επιστρέφει ουσιαστικά στα επίπεδα που ήταν όταν η χώρα ετοιμαζόταν να υιοθετήσει το ευρώ- εκτιμάται ότι η ανάγκη να εφαρμοστούν πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας είναι πλέον άμεση. Βέβαια, πολλές από αυτές τις πολιτικές απαιτούν να θυσιαστεί «δημοσιονομικός χώρος» για να χρηματοδοτηθούν μειώσεις εισφορών και φόρων.
Δεδομένου όμως ότι η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας αλλά και με το δημόσιο χρέος να αναρριχάται φέτος πάνω από τα 340 δισ. ευρώ ή κοντά στο 200% του ΑΕΠ, το ζητούμενο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή». Δηλαδή, να υιοθετούνται σταδιακά τα μέτρα που προτείνει η ομάδα του νομπελίστα οικονομολόγου, χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε έναν νέο κύκλο παραγωγής ελλειμμάτων.
Στη συγκεκριμένη διαδρομή, η αρχή θα είναι η δύσκολη. Μέσα στους επόμενους θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες «δοσολογίες» στην εφαρμογή των μέτρων ώστε να σχηματίζεται ο εξής «ενάρετος» κύκλος: οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για τις οποίες αρχικά θα θυσιάζονται δημόσια έσοδα να φέρνουν περισσότερες θέσεις απασχόλησης και λιγότερη φοροδιαφυγή και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ανάπτυξη και υγιέστερη κατανομή των βαρών που με τη σειρά τους θα εξαλείφουν τα όποια δημοσιονομικά κενά.
Το ευτύχημα για την Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι ότι η κατά τη δύσκολη αρχή θα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης που συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την πίεση της πανδημίας, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ που θα τρέξει μέχρι και το 2027. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια δύναμη πυρός περίπου 72 δισ. ευρώ, η οποία όμως θα φέρει την ελληνική δημόσια διοίκηση αντιμέτωπη με τον… εαυτό της. Στην πραγματικότητα, όλοι οι φιλόδοξοι στόχοι και η υλοποίηση όλων των μέτρων που προτείνονται εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει από τους επόμενους κιόλας μήνες να στήσει «διπλό μηχανισμό» για την όσο το δυνατόν ταχύτερη απορρόφηση των «πακέτων»:
Με το τελικό κείμενο της έκθεσης Πισσαρίδη θα αναλυθούν ακόμη περισσότερο οι προτάσεις που υποβλήθηκαν μέσα στον Αύγουστο, ώστε, μετά την τεκμηρίωση, η κυβέρνηση να περάσει το ταχύτερο δυνατόν στο στάδιο της υλοποίησης. Από το σύνολο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, ως ζητήματα άμεσης προτεραιότητας αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση οι εξής: