Πολιτική
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 13:58

Κ. Φραγκογιάννης: Να δείξει η ΕΕ ότι είναι ενωμένη απέναντι σε προκλήσεις

Την ιδιαίτερη σημασία των εξελίξεων στην 'Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εμπορίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την προσεχή Δευτέρα, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε συνέντευξή του σήμερα. Αφενός γιατί, όπως είπε, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η πολιτική της Ευρωπαΐκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, που περιλαμβάνει και την Τουρκία και αφετέρου η ανάδειξη του νέου γενικού γραμματέα του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου (ΠΟΕ).

Την ιδιαίτερη σημασία των εξελίξεων στην 'Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εμπορίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την προσεχή Δευτέρα, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε συνέντευξή του σήμερα. Αφενός γιατί, όπως είπε, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η πολιτική της Ευρωπαΐκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, που περιλαμβάνει και την Τουρκία και αφετέρου η ανάδειξη του νέου γενικού γραμματέα του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου (ΠΟΕ).

Ειδικότερα, αναφορικά με την Τουρκία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στην ΕΕ την προσεχή Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε τη σημασία «να δείξει η ΕΕ ότι είναι ενωμένη απέναντι σε οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί τη δημιουργία ενός κλίματος για διερευνητικές επαφές». Τόνισε δε, ότι έχει γίνει ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι «η Τουρκία έχει επιλογή: να κουβεντιάσει με την Ευρώπη εποικοδομητικά και κατ' επέκταση να κουβεντιάσει μαζί μας ή να επιλέξει να συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες».

«Ελπίζουμε ότι η επιλογή θα είναι η εποικοδομητική συζήτηση» διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι τώρα «φαίνεται να δημιουργείται ένα κατάλληλο κλίμα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους σειρά διερευνητικών επαφών». «Εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε ισχυρούς και πολλούς συμμάχους, είμαστε χώρα ειρηνική, και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονές μας και προφανώς και την Τουρκία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος εκτενέστερα στη Σύνοδο της Δευτέρας, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρας μας μαζί με τον γγ ΔΟΣ Γρηγόρη Δημητριάδη, υπογράμμισε τη σημασία της ανάδειξης του νέου γενικού γραμματέα του ΠΟΕ, «γιατί όλες οι πολιτισμένες χώρες αναγνωρίζουν την ανάγκη ενός ισχυρού Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Κυρίως επειδή, όπως είπε, διαπιστώθηκε ότι κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας σχεδόν κάθε κανόνας εμπορίου, όπως είχε θεσπιστεί από τον παγκόσμιο οργανισμό, είχε διαλυθεί, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας πόλεμος στην εξεύρεση των υγειονομικών υλικών με διαδικασίες που ξεπερνούσαν τη νομιμότητα και στο βαθμό της υγειονομικής ανάγκης όλοι έκαναν αυτά τα οποία δεν θα έπρεπε να κάνουν.

«'Αρα λοιπόν» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι στρατηγικό για την καθεμία χώρα, ποιοι κλάδοι της οικονομίας πρέπει να στηριχθούν, πώς μπορούμε να αποδεσμευτούμε από μακρινούς παραγωγούς και προμηθευτές και με ποιους κανόνες πρέπει να γίνεται το παγκόσμιο εμπόριο». Και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι ο παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου χρειάζεται μια ηγετική φιγούρα η οποία να είναι σε θέση να βάλει ένα νέο πλαίσιο κανόνων που θα είναι αποδεκτό απ' όλους. Και αυτό επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ερωτηθείς σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι «σε επίπεδο ΕΕ αυτό το οποίο κουβεντιάζουμε είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας, η στήριξη της κοινωνικο-οικονομικής ανάκαμψης και της ανάπτυξης μετά την πανδημία, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση και βιωσιμότητα του εμπορίου, η ψηφιακή μετάβαση και η τεχνολογική ανάπτυξη και τέλος η διασφάλιση δίκαιων και ίσων όρων ανταγωνισμού».

Σε ερώτηση για τα ανοιχτά θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος με την Βόρεια Μακεδονία, σε σχέση και με την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στο πολύ εγκάρδιο κλίμα που επικράτησε, στον οδικό χάρτη της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η οικονομική διπλωματία. Τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός που το καταλαβαίνουν οι γείτονες μας και είναι σημαντικό για αυτούς, όπως είπε, εστίασε στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι μπαίνουμε στη φάση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών και είναι κάτι που θα κάνουν και οι δύο πλευρές. Στόχος της ελληνικής πλευράς, τόνισε, «είναι η εμβάθυνση των διμερών αυτών σχέσεων, καθώς έχουμε θέματα τα οποία αφορούν συγκεκριμένες ελληνικές επενδύσεις στην Βόρεια Μακεδονία, αλλά και ενεργειακά». «'Αρα έχουμε αρκετά θέματα να κουβεντιάσουμε και προβλέπω ότι σύντομα θα έχουμε μια επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία» διευκρίνισε.

Παράλληλα, ερωτηθείς έδωσε και μία εικόνα για το μέγεθος των διμερών οικονομικών σχέσεων. «Τώρα το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι της τάξεως των 750 -780 εκατομμυρίων. Είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος στη Βόρεια Μακεδονία -με πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο. 'Αρα είμαστε ένας σημαντικός παίκτης για αυτούς και την οικονομία τους. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας είναι της τάξεως των 10-11 δισ. 'Αρα είναι σημαντικός παίκτης η Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν και οι γείτονες μας και προσβλέπουν σε περισσότερες ελληνικές επενδύσεις. Προσβλέπουν και ζητούν να έχουμε περισσότερη ανάμιξη στα οικονομικά της χώρας. Κι αυτό είναι σημαντικό και για μας, οι οποίοι θέλουμε να έχουμε και μία ιδιαίτερη σχέση με την εν λόγω χώρα, στο πλαίσιο των κανόνων της καλής γειτονίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ