Πολιτική
Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2007 10:11

Νέες άδειες οδήγησης με μικροτσίπ

ΜΕ «ΕΞΥΠΝΕΣ» πιστωτικές κάρτες που θα φέρουν ειδικό μικροτσίπ θα μοιάζουν τα νέα ευρωπαϊκά διπλώματα οδήγησης που προγραμματίζεται να αρχίσουν να χορηγούνται (μετά τις εκλογές) από τον ερχόμενο Οκτώβριο στους καινούργιους οδηγούς.

Οι νέες άδειες οδήγησης θα εκτυπώνονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, ενώ η διαδικασία έκδοσής τους δεν θα αλλάξει. Τα διπλώματα θα εξακολουθούν να εκδίδονται από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Νομαρχιών, οι οποίες και θα αποστέλλουν τα δικαιολογητικά για την εκτύπωσή τους στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που ήδη έχει αναλάβει και την έκδοση των νέων βιομετρικών διαβατηρίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τα σημερινά ροζ έντυπα των διπλωμάτων κατασκευάζει γερμανική εταιρεία (φέρουν ειδικό υδατογράφημα για να μην αντιγράφονται), προμηθεύεται το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και στη συνέχεια διανέμονται στις κατά τόπους νομαρχίες.

Όλα αυτά τα παλιά (από τον επόμενο μήνα) διπλώματα, προβλέπεται να αντικατασταθούν σταδιακά έως το 2016. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία που έχει εκδοθεί για τα νέα διπλώματα, η ανανέωσή τους θα πρέπει να γίνεται κάθε 10-15 χρόνια. Κατά την ανανέωση των αδειών οδήγησης θα γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων του οδηγού, ενώ τα κράτη - μέλη θα μπορούν να υποβάλλουν τους οδηγούς και σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

Το νέο δίπλωμα οδήγησης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ροζ από τη μία πλευρά και κίτρινο από την άλλη, θα έχει όλα τα προσωπικά δεδομένα του οδηγού του αυτοκίνητου. Δηλαδή, εκεί θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία του οδηγού, όπως ακριβώς υπάρχουν στο σημερινό ροζ δίπλωμα, με φωτογραφία του, που δεν θα μπορεί να βγει ούτε να αντικατασταθεί. Επίσης θα υπάρχει η ομάδα αίματος του οδηγού και οι ποινές που έχουν επιβληθεί στον οδηγό δηλαδή οι βαθμοί στο πόιντ σίστεμ. Τα νέα διπλώματα θα έχουν υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την ασφάλεια για να μειωθεί η περίπτωση απατής.

Τέλος, σημειώνεται ότι, με πρόσφατο νόμο του υπουργείου Μεταφορών παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους αστυνομικούς να έχουν άμεση πρόσβαση (on-line) στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπουργείου Μεταφορών, ώστε να διαπιστώνουν αμέσως εάν κάποια άδεια οδήγησης έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί.

Φ.Ζ.