Συνεχίζεται η μάχη στα νησιά του Ιονίου, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς έπειτα από νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας ότι ένα δεύτερο μέτωπο που διαμορφώνεται με πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχές και ισχυρότατες καταιγίδες, αναμένεται να πλήξει περιοχές στη νότια Θεσσαλία και την ανατολική και κεντρική Στερεά Ελλάδα.
Συνεχίζεται η μάχη στα νησιά του Ιονίου, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς έπειτα από νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας ότι ένα δεύτερο μέτωπο που διαμορφώνεται με πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχές και ισχυρότατες καταιγίδες, αναμένεται να πλήξει περιοχές στη νότια Θεσσαλία και την ανατολική και κεντρική Στερεά Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά με την ίδια ισχύ για 6 με 9 ώρες, και στη συνέχεια, εξασθενημένος θα αρχίσει να κινείται νότια και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου».
Ένα κομμάτι θερμής αέριας μάζας όμως που αποσπάστηκε από τον κυκλώνα, κινείται βορειοανατολικά όπου αναμένεται να ενωθεί με ένα μελτέμι και να δημιουργηθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, διευκρίνισε .
«Ένα κομμάτι του ''Ιανού'' κινείται βορειοανατολικά όπου αναμένεται να συναντήσει ένα μελτέμι, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και ισχυρότατες καταιγίδες. Αυτό το νέο μέτωπο αναμένεται να πλήξει την κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι – απόγευμα και μετά να πλήξει περιοχές στη νότια Θεσσαλία και την ανατολική και κεντρική Στερεά Ελλάδα, σε πολλούς νομούς της Στερεάς και φτάνοντας πιθανώς και έως τη Βόρεια Εύβοια», είπε «δείχνοντας» πως Μαγνησία, Αρκαδία και μάλλον Φωκίδα θα επηρεαστούν.
«Οι περιοχές αυτές αναμένεται να δεχθούν από το απόγευμα και μετά μεγάλο όγκο νερού» συνέχισε επισημαίνοντας πως «το νέο μέτωπο θα κινηθεί νότια και ανατολικά και μπορεί να επηρεάσει το Σάββατο περιοχές όπως την Κόρινθο και την Αττική». Η Αττική θα αρχίσει να επηρεάζεται από αργά απόψε, «όχι σε επίπεδο κυκλώνα αλλά από το καινούριο μέτωπο. Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι σε κάθε περίπτωση έντονα», διευκρίνισε.
Αναφορικά με την πορεία του «Ιανού» στα νησιά του Ιονίου, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως πέρασαν μια δύσκολη βραδιά. «Συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή» σημείωσε τονίζοντας πως «το επόμενο 9ωρο είναι κρίσιμο για την περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου».
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς γίνεται αγώνας δρόμου για να οριστικοποιηθεί η αποκατάσταση ζημιών στις περιοχές που πλήττει η κακοκαιρία, ενώ έχουν αναφερθεί κυρίως κομμένοι δρόμοι, χωρίς να έχουν, ωστόσο, κινδυνεύσει άνθρωποι.
Υπενθυμίζεται ότι ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» ξεκίνησε από χθες να πλήττει τη χώρα μας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από τα νησιά του Ιονίου, όπου έχουν σημειωθεί προβλήματα κυρίως στην ηλεκτροδότηση κυρίως σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.
Πολύ μεγάλα ύψη βροχής το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο «Ιανός» το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής στροβιλίζεται στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί νότια.
Σε βίντεο που ανήρτησε φαίνονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του «Ιανού» μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύουν τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα στην Αττική). Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, επισημαίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης και νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, o «Ιανός» κινήθηκε προς τη χώρα μας, με το κέντρο του να εμφανίζει «μάτι», δηλαδή απουσία νεφών σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 km όπου οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του και επικρατεί άπνοια στο κέντρο του. Δορυφορικές εκτιμήσεις της έντασης του ανέμου έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 km/h δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 km/h. Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές.