Το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ ερευνά και μελετά τις νέες καταναλωτικές συνήθειες σε όλο τον κόσμο στην παρούσα συγκυρία. Η προσαρμοστική ικανότητα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την απουσία εκθέσεων, B2B, B2C και B2G συναντήσεων και της αλλαγής στη συμπεριφορά των αγορών και των καταναλωτών, απαιτεί τροποποίηση της δικής μας συμπεριφοράς και αναγκαία προσαρμογή στη μετά COVID-19 εποχή.
Του δρ Γιώργου Κωνσταντόπουλου*
Το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ ερευνά και μελετά τις νέες καταναλωτικές συνήθειες σε όλο τον κόσμο στην παρούσα συγκυρία. Η προσαρμοστική ικανότητα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την απουσία εκθέσεων, B2B, B2C και B2G συναντήσεων και της αλλαγής στη συμπεριφορά των αγορών και των καταναλωτών, απαιτεί τροποποίηση της δικής μας συμπεριφοράς και αναγκαία προσαρμογή στη μετά COVID-19 εποχή. Αυτά είναι τα βασικά όπλα για μία ανεπτυγμένη επιχειρηματική νοημοσύνη των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την επιβίωσή τους στις διεθνείς αγορές. Τους τελευταίους μήνες άλλαξαν τα πάντα σε επίπεδο retail, food service και ευρύτερα στον κλάδο Horeca. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και η διαχείριση του φόβου και πανικού των καταναλωτών επιβάλλουν τη δημιουργία και παρουσίαση νέων προϊόντων ή την τροποποίηση των υφιστάμενων σε συσκευασίες μίας χρήσης ώστε να διασφαλίζονται οι κανόνες υγιεινής και τα οποία θα συνοδεύονται με τις ανάλογες ενδείξεις και επιστημονικές αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ασφάλειας.
Το νέο στρατηγικό σχέδιο για την ελληνική οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας είναι μία θαυμάσια ευκαιρία για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και βιωσιμότητάς του στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται διεθνώς. Στο ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ παρακολουθούμε τις παγκόσμιες εξελίξεις σε όλους τους κλάδους, βλέπουμε τις πρακτικές που ακολουθούν οι διεθνείς ανταγωνιστές μας για να κερδίσουν αγορές και ανάλογα προσαρμόζουμε τις οδηγίες στα μέλη μας. Οι νέες εξελίξεις επιβάλλουν νέες επενδύσεις σε προϊόντα υγιεινής διατροφής, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και νέες επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες, σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και στην πράσινη ανάπτυξη. Γι’ αυτό και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι η τέλεια ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτές είναι και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι βασικοί άξονες του Next Generation EU, του πλάνου αποκατάστασης των κρατών - μελών από τις συνέπειες του COVID-19. Η Ελλάδα θα πρέπει να πατήσει πάνω στους δομικούς άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης και να αξιοποιήσει βέλτιστα τους πόρους, ώστε να γίνει μία σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία.