Την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους στόχους για την ανάκαμψη μετά την χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε φιλόδοξους στόχους, με σκοπό ο 27 χώρες του μπλοκ να καταστούν πιο ανθεκτικές στις μελλοντικές κρίσεις.
Η φον ντερ Λάινεν σχεδόν διπλασίασε τους εμβληματικούς στόχους που έθεσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Δεκέμβριο: τη δράση για την προστασία του κλίματος και την ψηφιακή επανάσταση.
Παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, από τον υπάρχοντα στόχο του 40%, ενώ ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί πιο έντονα την Κίνα ΗΠΑ.
Όπως τόνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι η επικεφαλής της Κομισιόν θεωρεί ότι αυτοί οι 2 πυλώνες είναι το κλειδί για την οικονομική και πολιτική επιβίωση της Ευρώπης.
Η ΕΕ πλήττεται εδώ και χρόνια από κρίσεις, από την οικονομική κατάρρευση του 2008 έως τις αντιπαραθέσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό και την παρατεταμένη ιστορία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η αλληλεγγύη μεταξύ των 27 κρατών μελών δέχθηκε τριγμούς μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν οι χώρες αρνήθηκαν να μοιραστούν ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και έκλεισαν τα σύνορα απουσία διαβούλευσης, για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.
Οι ηγέτες του μπλοκ αδυνατούσαν να έρθουν σε συμφωνία επί μήνες για ένα κοινό σχέδιο για τη διάσωση των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Όμως τον Ιούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης σε σχεδόν 7 δεκαετίες της ιστορίας της ΕΕ.
Η φον ντερ Λάινεν τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «αυτή είναι η στιγμή για την Ευρώπη να εμπιστευθεί ο ένας τον άλλον και να παραμείνουμε ενωμένοι».
«Είναι η στιγμή για την Ευρώπη να οδηγήσει το δρόμο από αυτήν την εύθραυστη πραγματικότητα σε μία νέα», πρόσθεσε.
«Το λέω αυτό γιατί τους τελευταίους μήνες ανακαλύψαμε ξανά την αξία αυτού που θεωρούμε κοινή λογική. Μετατρέψαμε τον φόβο και τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σε εμπιστοσύνη για την Ένωσή μας».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αποσύρει τη δημοσιονομική στήριξή της στην ευρωπαϊκή οικονομία που εξακολουθεί να δέχεται πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της για την τραπεζική ένωση και την ενιαία κεφαλαιαγορά, έτσι ώστε να καταστεί πιο ανθεκτική, τόνισε.
Όπως ανέφερε η Κομισιόν θα προτείνει σύντομα ένα πλαίσιο για τους κατώτατους μισθούς στις 27 χώρες μέλη.
Οι ελάχιστοι μισθοί στις χώρες της ΕΕ τον Ιούλιο του 2020 κυμαίνονταν από 312 ευρώ το μήνα στη Βουλγαρία έως 2.142 ευρώ το μήνα στο Λουξεμβούργο.
Πηγή Reuters