Κόσμος
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2007 12:16

Συνεργασία Τζωρτζ Μπους-ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές

Υπόσχεση, ότι θα εργαστεί από κοινού με τον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, έδωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, ο οποίος πρόσθεσε ότι για να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση, πρέπει να μετάσχει και η Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που που βρίσκεται στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας για τη Σύνοδο των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC), δήλωσε, έχοντας δίπλα του τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζων Χάουαρντ, ότι θέλει να εργαστεί «ενεργά και εποικοδομητικά στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές», θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας.

ΗΠΑ και Αυστραλία έχουν αρνηθεί να υπογράψουν το Πρωτόκολλο του Κυότο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η διάσκεψη στο Μπαλί από τις 3 ως τις 14 Δεκμεβρίου, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και έχει στόχο την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων μετά το 2012, οπότε και εκπνέει η Συνθήκη του Κυότο.

«Αν θέλετε πραγματικά να αντιμετωπίσετε το παγκόσμιο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, πρέπει να βάλετε όλον τον κόσμο γύρω από το τραπέζι, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία», ανέφερε ο Μπους, προσθέτοντας: «Αν θέλουμε μια αποτελεσματική πολιτική για τις κλιματικές αλλαγές, πρέπει να προσκληθεί και η Κίνα».