Πολιτική
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2007 12:28

Πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή το ψήφισμα της Ευρωβουλής

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης προκάλεσε το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Θεόδωρου Ρουσόπουλου για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικα με τις φυσικές καταστροφές και συγκεκριμένα τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/04/1407427.htm http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/05/1407740.htm .

Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, προτρέπει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να διασφαλίσουν ότι όλες οι καμένες δασικές περιοχές θα συνεχίσουν να είναι δάση και θα καλυφθούν από προγράμματα αναδάσωσης και ότι δεν θα επιτραπεί καμία αλλαγή όσον αφορά τη χρήση της γης.

Παράλληλα, καταδικάζει «την πρακτική νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται γενικά η δόμηση και ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24)».

Με εξαίρεση το Λαϊκό Κόμμα, που δεν ψήφισε τη συγκεκριμένη παράγραφο του ψηφίσματος, το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ευρωβουλής κάλεσε την Ελλάδα και όσα άλλα κράτη μέλη έχουν κινήσει σχετική διαδικασία, «να λάβουν αυστηρά μέτρα με στόχο τη βελτίωση και εφαρμογή του νομοθετικού τους πλαισίου στον τομέα της προστασίας των δασών και να απέχουν από δραστηριότητες εμπορευματοποίησης, αναχαρακτηρισμού και ιδιωτικοποίησης, ούτως ώστε να περιορίσουν την καταπάτηση και την κερδοσκοπία».

Σχολιάζοντας το ψήφισμα της Ευρωβουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για βάναυση παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και ειδικά στο Σύνταγμα.

Το θέμα πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε από την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν να ψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία του ψηφίσματος.

Από την πλευρά του ο κ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχείρησε ανεπιτυχώς, μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, να επιτύχει καταδικαστικό ψήφισμα κατά της Ελλάδας.

«Κόλαφος για τις διαχρονικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το ψήφισμα»

Οπως επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Δημήτρης Παπαδημούλης, η κυβέρνηση «καταγγέλλει το Ευρωκοινοβούλιο, που απλώς κάνει τη δουλειά του, για "βάναυση παρέμβαση" στα εσωτερικά της χώρας, αλλά δεν πείθει ούτε καν τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, που όχι μόνον υπερψήφισαν, αλλά και επαινούν το σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου».

«Την ίδια ώρα -σημειώνει ο κ.Παπαδημούλης- με ένα κρεσέντο κυνισμού και υποκρισίας, όχι μόνο αφήνει ασχολίαστη αλλά και αξιοποιεί την ωμή παρέμβαση στις επικείμενες εκλογές της Morgan Stanley, γνωστής συνεταίρου της κυβέρνησης της ΝΔ στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και παλαιού προνομιακού συνεργάτη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

«Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας τα αυτονόητα, αποτελεί κόλαφο για τις μεγάλες διαχρονικές ευθύνες, τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγουμένων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο έλληνας ευρωβουλευτής, τονίζοντας πως «η υπερψήφισή του από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτελεί θετικό γεγονός, που υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο αυτές τις ευθύνες».