Κόσμος
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2007 15:53

Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη

Τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη από έκρηξη μηχανισμού όμοιου με αυτόν που -όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός στρατός- προμηθεύει το Ιράν στους σιίτες αντάρτες για τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Δύο ακόμα στρατιώτες τραυματίστηκαν από τη βομβιστική επίθεση σε περίπολο στην ανατολική Βαγδάτη.

Όπως διευκρίνισε ο αμερικανικός στρατός, στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε μία ειδική βόμβα, η EFP (από τα αρχικά του explosively formed penetrator), ικανή να διαπερνά τη θωράκιση οχημάτων.

Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο κι ενός τέταρτου στρατιώτη χθες Τρίτη, στη δυτική Βαγδάτη. Στο ίδιο συμβάν τραυματίστηκαν άλλοι δύο στρατιώτες.

Με τους θανάτους αυτούς ο συνολικός αριθμός των απωλειών του αμερικανικού στρατού από την εισβολή στο Ιράκ το 2003, ανέρχεται σε 3.476. Μόνο αυτό τον μήνα έχουν σκοτωθεί πέντε στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ σήμερα, οι ιρακινές αρχές ανέλαβαν επισήμως τον έλεγχο της τελευταίας βρετανικής στρατιωτικής βάσης στη Βασόρα, τη μεγαλύτερη πόλη του νότιου Ιράκ, δύο ημέρες μετά την αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών.

Τη Δευτέρα, περίπου 500 βρετανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από το ανάκτορο, το οποίο είχε οικοδομηθεί από τον Σαντάμ Χουσέιν και χρησίμευε ως γενικό επιτελείο των βρετανικών στρατευμάτων στη Βασόρα.