Την δίκαιη, έμπρακτη και συντονισμένη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
Την δίκαιη, έμπρακτη και συντονισμένη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στη διαχείριση μιας κρίσης. Το έχετε πει και εσείς πολλές φορές, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, εξαιρετικά σύνθετου ζητήματος, το οποίο αποτελεί μία πρόκληση για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η καταστροφή ίσως αποτελεί ευκαιρία για αλλαγή στρατηγικής και αφύπνιση, τονίζοντας παράλληλα ότι το αδιέξοδο το οποίο δημιουργείται όταν επωμίζονται το βάρος του μεταναστευτικού μόνο οι χώρες υποδοχής. «Ίσως έπρεπε να χρειαστεί μία τέτοια τραγωδία για να αφυπνιστούν και πάλι συνειδήσεις, για να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη ότι η διαχείριση του προβλήματος αυτού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις χώρες πρώτης υποδοχής, από τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ότι χρειαζόμαστε μία νέα φιλόδοξη, καινούργια πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο και θα αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Επιτροπής που φαντάζομαι ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός του επόμενου μήνα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός υποστήριξε «πως χρειαζόμαστε μία νέα φιλόδοξη, καινούργια πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο και θα αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Επιτροπής που φαντάζομαι ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός του επόμενου μήνα».
«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και βέβαια αυτό συμπεριλαμβάνει και τον τρόπο με τον οποίον έχουμε διαχειριστεί υφιστάμενες δομές. Στην όποια νέα δομή γίνει στο νησί και θα γίνει, εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί μια νέα δομή, το πρότυπο λειτουργίας και διοίκησης πρέπει να είναι διαφορετικό. Και θα συζητήσουμε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια, ώστε να είναι σαφές και σε επιχειρησιακό, αλλά και σε συμβολικό επίπεδο ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια της πρώτης υποδοχής, της ταυτοποίησης, της διαδικασίας, της γρήγορης διαδικασίας χορήγησης ασύλου, δεν γίνεται μόνο από τα κράτη-μέλη, δεν γίνεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά γίνεται και με πολύ πιο ενεργή ευρωπαϊκή συμμετοχή» συνέχισε για να καταλήξει πως «εμείς είμαστε πάντα διαθέσιμοι -και το έχουμε ήδη κάνει- να συνδράμουμε στη συζήτηση και στο διάλογο που γίνεται για μία μόνιμη λύση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει πολλές πτυχές του προβλήματος, από την πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, μέχρι την κοινή πολιτική ασύλου, μέχρι μία ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η οποία πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα, δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας και των άλλων κρατών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να διαχειριστούν το πρόβλημα αυτό και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε αυτή την προσπάθεια σας έχουμε συμμάχους».
Αναφερόμενος στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και ήδη έχει δρομολογηθεί η προσωρινή εγκατάσταση η οποία θα φροντίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι δεν μπορούν πια να στεγαστούν στη Μόρια».
Ο κ. Σχοινάς από την άλλη, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Μόρια, υποστήριξε ότι «σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις αρχές, σχεδιάζουμε το μέλλον. Μία μεσοπρόθεσμη προοπτική για μία νέα δομή που θα λειτουργεί με νέα πρότυπα, με καλύτερες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε πια ότι η Μόρια είναι παρελθόν».
Παράλληλα επανέλαβε την αναγκαιότητα χάραξης μίας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο δηλώνοντας ότι «χαράσσουμε σε συνεργασία με τη γερμανική προεδρία και όλες τις κυβερνήσεις -και θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί ξέρω πόσο προσωπικά ασχολείστε και εσείς με αυτή την υπόθεση- χαράσσουμε τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο η οποία θα αποφεύγει τα λάθη του 2016 και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να έχουμε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης δίπλα μας σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Γιατί η Ευρώπη -το έχω πει ήδη- δεν μπορεί να αποτύχει δύο φορές σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Και πάλι σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία».