Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε το 1959. Από τότε η Τουρκία είναι πρώτη στον κατάλογο με τις περισσότερες παραβιάσεις, έχοντας 3.645 καταδίκες.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε το 1959. Από τότε η Τουρκία είναι πρώτη στον κατάλογο με τις περισσότερες παραβιάσεις, έχοντας 3.645 καταδίκες.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αλλά ο νεότερος υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία του ΕΔΑΔ, ο 47χρονος Ισλανδοϊταλός Ρόμπερτ Σπάνο, που ανέλαβε την προεδρία τον Μάιο, μάλλον δεν πρόλαβε να ενημερωθεί.
Προ εβδομάδας πήγε στην Τουρκία, τον υποδέχτηκε ο Ερντογάν στο προεδρικό συγκρότημα Μπέστεπε, έγιναν ωραία φωτογραφία, τα είπαν για 45 λεπτά κεκλεισμένων των θυρών, μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε υποψήφιους δικαστές και εισαγγελείς και έλαβε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης.
Κάτι έχει η πρόταση. Είναι -για να θυμηθούμε τον Τσόμσκι και την περίφημη φράση του «Colorless green ideas sleep furiously» (οι άχρωμες πράσινες ιδέες κοιμούνται μανιασμένα)- μια πρόταση άτοπη από πλευράς νοήματος.
Όσο κοιμούνται οι μανιασμένες ιδέες, ξυπνούν τα πολιτικά αλισβερίσια της δικαιοσύνης. Άντε μετά να βρεις λιμάνι και γαλήνη.
Στη συνέχεια γίνεται ακόμη καλύτερο. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου του ΕΔΑΔ στην Τουρκία.
Επισκέφτηκε την πόλη Μαρντίν, συνάντησε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά κανέναν από το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο HDP, του οποίου ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης παύτηκε από την κυβέρνηση. Αρνήθηκε μάλιστα να δει εκπροσώπους οργανώσεων, που ήθελαν να του δείξουν ότι ανθρώπινα δικαιώματα και Τουρκία σ’ αυτήν τη συγκυρία είναι συγγενείς απ’ της συκιάς το γάλα.
Έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, που διαβεβαίωσε τον επισκέπτη ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτά που της αναλογούν».
Η Τουρκία κάνει ό,τι η ευρωπαϊκή υποκρισία της επιτρέπει και θα συνεχίσει να το κάνει, μέχρι να πιάσει ταβάνι.
Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Κέιτι Πίρι (Ολλανδία) εξανέστη: «Γιατί ο ανώτατος δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συναντά τον πρόεδρο Ερντογάν;»
Αποκλείεται για να δει το μάτι δικαιοσύνη έως το άχτι. Αποκλείεται για να δώσει συγχωροχάρτι. Ακολούθησε απλώς το ευρωπαϊκό μονοπάτι.