Καλή εξέλιξη χαρακτηρίζει το «πάγωμα» των δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.
Καλή εξέλιξη χαρακτηρίζει το «πάγωμα» των δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.
Να σημειωθεί ότι το «πάγωμα» των δοκιμών για το εμβόλιο προκάλεσε ανεξήγητη ασθένεια σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα, ενώ σταμάτησαν ακόμα και οι δοκιμές του τελευταίου σταδίου. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις δοκιμές εθελοντικά, προκειμένου να μελετήσει δεδομένα ασφάλειας, από μία ανεξάρτητη επιτροπή, ενώ εργάζεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάλυσης του περιστατικού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ενδεχόμενη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δοκιμών.
Το εμβόλιο αυτό, έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θεωρείται ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού, ενώ η αναστολή των δοκιμών καθιστά πιο δύσκολη την προοπτική μιας ενδεχόμενης διάθεσής του, στα τέλη του χρόνου.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας εξήγησε ότι αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι «λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης».
«Γιατί ξέρετε, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουνε να ‘’πηδήσουμε’’ μερικά κομμάτια και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή η εξέλιξη αυτή καθυστερήσει σίγουρα τις εξελίξεις ωστόσο σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμα κανένα εμβόλιο με αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Εξηγώντας τη διαδικασία των δοκιμών του εμβολίου και πώς μπλόκαραν, ο Σύψας είπε ότι εμβόλιο βρίσκεται στη φάση 3 της μελέτης και χορηγείται σε 30.000 άτομα. Ένας από τους εθελοντές που συμμετέχουν στη μελέτη εμφάνισε νόσημα και αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να ξεκαθαριστεί «εάν το νόσημα είναι τυχαίο ή αν οφείλεται/σχετίζεται το εμβόλιο».
Αυτό που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεχίζει, είναι η διακοπή της μελέτης, προκειμένου ένα ειδικό σώμα που την επιτηρεί και το οποίο είναι άσχετο με τους ερευνητές, τον πανεπιστήμιο και την εταιρία να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφανθεί εάν πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου ή όχι.
Εάν αυτοί οι ειδικοί, θεωρήσουν ότι όντως πρόκειται για παρενέργεια μπορεί και να σταματήσει και η μελέτη. Αν θεωρήσουν ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός τότε η μελέτη συνεχίζεται. Από εκεί και πέρα η εταιρία οφείλει να κάνει εκείνες τις τροποποιήσεις στο εμβόλιο, -αν γίνονται, ώστε να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η παρενέργεια.
Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια του Covid-19. Από αυτή την ποσότητα στην Ελλάδα αναλογούν 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τις οποίες θα λάβει σε επτά τμηματικές παραδόσεις.