Πολιτική
Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 22:05

Στο τραπέζι του ΝΑΤΟ αύριο η τουρκική προκλητικότητα - Την Πέμπτη στην Ευρωβουλή - Ιταλική στήριξη

Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Στο μεταξύ τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν την Πέμπτη, σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, με τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο». Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η στάση της Ιταλίας επί του θέματος δεν άλλαξε: αποδείξαμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η καταδίκη των μονομερών πράξεων, πρέπει να συνοδεύεται από την προσπάθεια να αποφευχθεί μια δυναμική που οδηγεί στην κορύφωση της έντασης».

Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης, αναφέρουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί ως προϋπόθεση θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Βαρβιτσιώτης και Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν την Πέμπτη, σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, με τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο», όπως ανακοινώνει το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

 «Τις τελευταίες εβδομάδες, κλιμακώνεται η ένταση σχετικά με τις αυξανόμενες και αμφισβητούμενες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δραστηριότητες οι οποίες, σύμφε τα κράτη μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο, παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα τους και τα χωρικά τους ύδατα. Οι δύο πλευρές έχουν επίσης αναπτύξει πολεμικά πλοία στην περιοχή ως ένδειξη ισχύος, δημιουργώντας φόβους ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές τα ζητήματα αυτά και τις τελευταίες εξελίξεις, σε συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 11:00 (ώρα Ελλάδας).

Την ίδια μέρα, στις 18:45, οι ευρωβουλευτές θα συνομιλήσουν με τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ΕΚ συνιστά στους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη συζήτηση μέσω διαδικτύου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρέμβαση από ντι Μάιο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Formiche, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην προκλητική στάση της Τουρκίας.

Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας τόνισε:

«Παρακολουθούμε με ύψιστη προσοχή τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις επί αυτού του θέματος με τους ευρωπαίους ομολόγους μου στο Βερολίνο. Η στάση της Ιταλίας επί του θέματος δεν άλλαξε: αποδείξαμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η καταδίκη των μονομερών πράξεων, πρέπει να συνοδεύεται από την προσπάθεια να αποφευχθεί μια δυναμική που οδηγεί στην κορύφωση της έντασης».

 Παράλληλα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο πρόσθεσε:

 «Με τον στόχο αυτό, στηρίζουμε την αποστολή του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ να εντοπίσει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση, η οποία να στοχεύει στην αντιμετώπιση της βαθιάς αιτίας των σημερινών εντάσεων, δηλαδή τον καθορισμό, μεταξύ Αθήνας και 'Αγκυρας, των αμοιβαίων θαλάσσιων δικαιοδοσιών, αλλά και το Κυπριακό».