Τη στιγμή που Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται ακόμα περισσότερο ενισχύοντας το κοινό μέτωπο για την προάσπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται νε επιμένει στην στάση του απειλώντας και με ενεργοποίηση του στρατού.
Τη στιγμή που Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται ακόμα περισσότερο ενισχύοντας το κοινό μέτωπο για την προάσπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται νε επιμένει στην στάση του απειλώντας και με ενεργοποίηση του στρατού.
Η διπλωματική κινητικότητα της Ελλάδας συνεχίζεται και εντατικοποιείται με την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στις 10 Σεπτεμβρίου στην Ευρω-μεσογειακή διάσκεψη στην Κορσική, να αναδεικνύεται σε πολλά υποσχόμενη.
Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία είναι τα δύο θέματα που θα κυριαρχήσουν στην επικείμενη συνάντηση ενώ,σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο ανδρών πρόκειται να συζητηθεί επίσης και η συμφωνία για την αγορά οπλικών συστημάτων- και συγκεκριμένα μαχητικών αεροσκαφών Rafale και πυραύλων- από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς, ωστόσο, να αναμένονται οι τελικές υπογραφές.
Παράλληλα χθες ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος υποδέχεται σήμερα στην Κύπρο τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με δηλωμένες τις προθέσεις μεσολάβησης στις εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Σαρλ Μισέλ επίσης πρόκειται να επισκεφτεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει καλέσει σε πολυμερή διάσκεψη για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πλησιάζοντας προς την κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης - 25ης Σεπτεμβρίου αυξάνονται οι παροτρύνσεις προς την Ευρώπη για επιβολή κυρώσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε χθες την ανάγκη η Ευρώπη «να σταθεί συνολικά στο ύψος των περιστάσεων» και «να απαντήσει με στιβαρότητα αλλά χωρίς δισταγμούς στις τουρκικές προκλήσεις, στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και στο μεταναστευτικό».
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωνε πως «οι προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν» ενώ υπογράμμιζε πως «η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».
Την Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε επίσης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία στην περίπτωση που η χώρα συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
naftemporiki.gr