Δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ εισέρχεται σε τελική τροχιά. Ποιες οι διαφορές των δύο υποψηφίων, όπως φάνηκαν από την επίσκεψή τους στην ίδια πόλη;
Οι ΗΠΑ εισέρχονται σε ρυθμό προεδρικών εκλογών, δύο μήνες πριν την μεγάλη αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου. Τα «στρατόπεδα» των δύο υποψηφίων, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, έχουν λάβει θέση μάχης και προσπαθούν να πείσουν τους αναποφάσιστους.
Ο Μπάιντεν εμφανίζεται ως υπέρμαχος της εθνικής ενότητας και στέλνει μηνύματα κατά του ρατσισμού, ενώ ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ως προασπιστής της εθνικής τάξης και ασφάλειας. Ο Μπάιντεν μιλά για τον κορωνοϊό μπροστά στις κάμερες φορώντας μάσκα, ενώ ο Τραμπ εμφανίζεται πάντα χωρίς μάσκα και δηλώνει ότι ο κορωνοϊός έχει ήδη νικηθεί.
Δύο υποψήφιοι με εκ διαμέτρου αντίθετη στάση
Δύο μήνες πριν τις εκλογές βλέπουμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προσωπικότητες να διεκδικούν την προεδρία των ΗΠΑ. Πριν από λίγες μέρες ο Μπάιντεν σε ομιλία του στην Κενόσα, όπου και πάλι αστυνομικός πυροβόλησε μαύρο πολίτη, έκανε έκκληση προς τους Αμερικανούς να μπει οριστικό τέλος στον ρατσισμό και τα απότοκα της δουλείας στη σύγχρονη Αμερική.
Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την πόλη Λατρόμπ της Πενσυλβάνια για να υποσχεθεί άλλη μια θητεία με κεντρικό σύνθημα «America First». Στη συνέχεια μετέβη κι αυτός στην Κενόσα, όπου όμως ανέφερε ότι «οι διαμαρτυρίες πρέπει να τελειώσουν».
Ο Μπάιντεν από την άλλη επεσήμανε ότι η Κενόσα «είναι μια πόλη που χρειάζεται θεραπεία». Άλλη μια βασική διαφορά των δύο υποψηφίων: Ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στον Αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ, που πυροβολήθηκε πολλές φορές στην πλάτη από λευκό αστυνομικό. Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιν συνομίλησαν για αρκετές ώρες με την οικογένεια του 29χρονου Μπλέικ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Κενόσα αναφέρθηκε μόνο στην ανάγκη για περισσότερη «ασφάλεια» και συναντήθηκε με εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας και κυρίως με επιχειρηματίες. Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε να βρεθεί σε μια εκκλησία και να μοιραστεί τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας.
«Είμαστε πολύ θυμωμένοι. Θέλουμε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους» ανέφερε η 31χρονη Αφροαμερικανίδα Πόρσε Μπενέτ, εκπροσωπώντας ακτιβιστές. Ο Μπάιντεν απάντησε με ειλικρίνεια και παραδέχτηκε ότι ως λευκός δεν έχει γνωρίσει ο ίδιος τον ρατσισμό όπως των βιώνουν οι μαύροι, τους «νιώθει» όμως απόλυτα. Υποσχέθηκε να δώσει μάχη για την καταπολέμηση του ρατσισμού μέχρι τέλους, εάν εκλεγεί.
Για «εγχώρια τρομοκρατία» κάνει λόγο ο Τραμπ
Πριν λίγους μήνες οι ΗΠΑ κι όλος ο πλανήτης συνταράχθηκαν από τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Οι τελευταίες του λέξεις «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και το κίνημα «Black Lives Matter» έχουν καταστεί σύμβολα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο.
Ο Τραμπ έχει μεν εκφράσει την λύπη για μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής βίας, όπως και στην υπόθεση Φλόιντ, ωστόσο δεν παραδέχεται ποτέ ότι στις ΗΠΑ υπάρχει «δομικός ρατσισμός» και καταδικάζει τους διαδηλωτές για «εγχώρια τρομοκρατία». Όπως λέει: «Στόχος μου είναι να τους κυνηγήσω και να τους πιάσω».
Εντούτοις, ο Τραμπ εξακολουθεί να κινητοποιεί τις μάζες, όπως φάνηκε στην Πενσυλβανία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της προεκλογικής του ομιλίας , οι πολίτες έπρεπε να φορούν μάσκες για τον κορωνοϊό, ωστόσο πολλοί δεν το τήρησαν. Αλλά για τον Τραμπ αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Άλλωστε συνεχώς χλευάζει τον Μπάιντεν, ο οποίος σε όλες του τις δημόσιες εμφανίσεις φορά μάσκα.
Κι σ' αυτό το θέμα είναι, λοιπόν, εκ διαμέτρου αντίθετοι οι δύο υποψήφιοι. Τις επόμενες εβδομάδες θα φανούν οι διαφορές τους σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν την αμερικανική κοινωνία. Την τελική απόφαση θα λάβουν σε κάθε περίπτωση σύντομα όλοι οι Αμερικανοί, ανεξαρτήτως χρώματος και πεποιθήσεων.
Πηγή: Deutsche Welle