Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν επιδεινωθεί το τελευταίο 24ωρο, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Συμμαχίας περί συμφωνίας για έναρξη διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, κάτι το οποίο αμέσως διαψεύστηκε από την ελληνική πλευρά.
«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας, οι δύο σύμμαχοι ήδη συναντήθηκαν εδώ στο ΝΑΤΟ για τεχνικές συζητήσεις. Ο σκοπός αυτών των συζητήσεων είναι η δημιουργία μηχανισμών για την αποτροπή στρατιωτικών συγκρούσεων. Δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία για την μείωση του κινδύνου ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές δεν είναι διαπραγματεύσεις για τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αλλά τεχνικές συζητήσεις. Είναι για να συμπληρώσουν τις προσπάθειες για πολιτική διαμεσολάβηση υπό την ηγεσία της Γερμανίας» αποσαφήνισε την Παρασκευή ο κ. Στόλτενμπεργκ, προχωρώντας σε διευκρινιστική δήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, μετά τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας και τις διαδοχικές Navtex ακόμη και σε θαλάσσια σημεία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αρκετές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία, έχουν σπεύσει να στηρίξουν αναφανδόν την Αθήνα, υπεραμυνόμενες των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα της Μεσογείου.
Ενδεικτικά, προσφάτως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την παραβίαση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία.
Για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο έχει επανειλημμένως απειλήσει την Άγκυρα με την επιβολή νέων κυρώσεων, σε περίπτωση μη αποκλιμάκωσης της έντασης.
naftemporiki.gr