Απόψεις
Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 07:00

Ένα αστέρι τρέμει, τρέμει

Εκεί που όλα έβαιναν καλώς, ήρθαν οι ρευστοποιήσεις και μάλιστα από το «αστέρι» των αγορών, την τεχνολογία. Και ξαφνικά όλοι ταράχθηκαν. Σαν να βιώνουμε τους παλιούς καλούς καιρούς, γράφει η Έφη Τριήρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Εκεί που όλα έβαιναν καλώς, ήρθαν οι ρευστοποιήσεις και μάλιστα από το «αστέρι» των αγορών, την τεχνολογία. Και ξαφνικά όλοι ταράχθηκαν. Σαν να βιώνουμε τους παλιούς καλούς καιρούς. Ποιος δεν καταλαβαίνει τι; Αφού οι μετοχές ήταν άκρως υπερτιμημένες, όπως επανειλημμένως είχαν προειδοποιήσει κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι. Αλλά όταν τα κέρδη συσσωρεύονται, κανένας δεν δίδει τη δέουσα σημασία στα προγνωστικά και στα προειδοποιητικά σημάδια. 

Η χρηματιστηριακή αξία της Tesla βρίσκεται στα επίπεδα της κεφαλαιοποίησης των JP Morgan και Citigroup μαζί. Η αξία της Apple στα 2 τρισ. δολάρια, ξεπέρασε την αντίστοιχη των 2.000 επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στον αμερικανικό δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000. Η μετοχή της Amazon ενισχύεται περίπου 80% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Και τα προβλεπόμενα κέρδη των εισηγμένων στον δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα που έχουν να επαναληφθούν από τη φούσκα του dot.com. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και επιφυλακτικοί γι’ αυτά τα δυσθεώρητα κέρδη. 

Ένα ανησυχητικό προειδοποιητικό σήμα είναι η ασυνήθιστη κίνηση του δείκτη μεταβλητότητας VIX. Συνήθως δεν κάνει κίνηση όταν οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε ύψη ρεκόρ. Όμως τις τελευταίες ημέρες, ο εν λόγω δείκτης συνέχισε να ανεβαίνει αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο στα χρονικά του σε περίοδο που ο S&P 500 βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με την Bespoke Investment και την Goldman Sachs. Το προηγούμενο υψηλό είχε λάβει χώρα στη φούσκα του dot.com το 2000. 

 Το ερώτημα όλων λοιπόν είναι εάν οι τελευταίες ρευστοποιήσεις σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου καθοδικού κύκλου των αγορών. Την απάντηση την έχουν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, που κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να τροφοδοτούν το ράλι, γιατί, όπως είναι κατανοητό, ο σημερινός κύκλος ανόδου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματική οικονομία και την αγορά εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ανακοινώσεις, δε, για την πρόοδο των εμβολίων περισσότερο εντυπώσεις προκαλούν και καθησυχασμό, καθότι οι ειδικοί δεν βλέπουν κάποια μαζική, αποτελεσματική θεραπεία πριν από τα μέσα του 2021. Το πολιτικό τοπίο είναι επίσης θολό εν όψει των πολιτικών εκλογών στις ΗΠΑ, με έντονες φυλετικές διακρίσεις και εκτεταμένη βία. 

Συνεπώς, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα είναι μάλλον δύσκολοι μήνες, όπως μας προετοιμάζουν οι αναλυτές. Ιστορικά άλλωστε η περίοδος αυτή θεωρείται η πιο ασταθής στη διάρκεια του έτους. Εκτός και εάν οι κεντρικές τράπεζες μας επιφυλάσσουν κι άλλες εκπλήξεις μέχρι το τέλος του έτους.