Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επισκέφθηκαν σήμερα μια από τις δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις στις οποίες η ΙΑΕΑ ζητούσε πρόσβαση από το Ιράν εδώ και μήνες, σύμφωνα με έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου. «Το Ιράν έδωσε στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την πρόσβαση σε αυτή την εγκατάσταση για να μπορέσουν να πάρουν από εκεί περιβαλλοντικά δείγματα. Τα δείγματα θα αναλυθούν» από τα εργαστήρια της διεθνούς υπηρεσίας, αναφέρεται στην έκθεση.
Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επισκέφθηκαν σήμερα μια από τις δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις στις οποίες η ΙΑΕΑ ζητούσε πρόσβαση από το Ιράν εδώ και μήνες, σύμφωνα με έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Το Ιράν έδωσε στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την πρόσβαση σε αυτή την εγκατάσταση για να μπορέσουν να πάρουν από εκεί περιβαλλοντικά δείγματα. Τα δείγματα θα αναλυθούν» από τα εργαστήρια της διεθνούς υπηρεσίας, αναφέρεται στην έκθεση.
«Η ΙΑΕΑ θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στη δεύτερη συγκεκριμένη εγκατάσταση αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2020, σε ημερομηνία που έχει ήδη συμφωνηθεί με το Ιράν», τόνισε.
Τρεις μήνες για τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με διπλωμάτη που είχε ερωτηθεί προηγουμένως από το AFP, θα χρειαστούν τρεις μήνες για να έχουν τα αποτελέσματα των δειγμάτων.
Το ουράνιο που έχει αποθηκεύσει το Ιράν είναι πλέον υπερδεκαπλάσιο του ορίου που καθορίζει η συμφωνία η οποία υπογράφηκε στη Βιένη το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ.
Η Τεχεράνη έχει αποθηκεύσει 2.105,4 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, αναφέρεται στην έκθεση, ενώ επιτρέπεται η αποθήκευση μόνο 202,8 κιλών. Το όριο έχει οριστεί στα 300 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, που ισοδυναμεί με 202,8 κιλά φυσικού ουρανίου.
Μετά την προηγούμενη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΙΑΕΑ τον Ιούνιο, το Ιράν συνέχισε τις πυρηνικές του δραστηριότητες, καθώς οι ΗΠΑ κλιμάκωναν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για την επαναφορά των κυρώσεων και την παράταση του εμπάργκο για τα όπλα σε βάρος της Τεχεράνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa