Στο θέμα της διασυνοριακής μετακίνησης η οποία απασχολεί όλα τα κράτη-μέλη εν μέσω πανδημίας, στον τρόπο συνεργασίας όλων για το νέο εμβόλιο αλλά και στη διασφάλιση χρηματοδότησης γι’ αυτό αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπουργούς Υγείας όλων των χωρών η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Επίσης ανέφερε για το θέμα της χρηματοδότησης ότι «Το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης δεν είναι πηγάδι χωρίς πάτο» συμπληρώνοντας ότι η δυνατότητα να το ενισχύσουν υπάρχει και κάλεσε τους υπουργούς Υγείας να την μελετήσουν με ιδιαίτερη σημασία.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Στο θέμα της διασυνοριακής μετακίνησης η οποία απασχολεί όλα τα κράτη-μέλη εν μέσω πανδημίας, στον τρόπο συνεργασίας όλων για το νέο εμβόλιο αλλά και στη διασφάλιση χρηματοδότησης γι’ αυτό αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπουργούς Υγείας όλων των χωρών η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
Όπως είπε η Επίτροπος, οι καλοκαιρινοί μήνες ανέδειξαν τη σημασία που έχει ο συντονισμός μεταξύ όλων των χωρών, αλλά και τη σύγχυση και την δυσφορία που είχε προκληθεί, εκεί που δεν υπήρχε, στους πολίτες. Γι’ αυτό, είναι επείγον να εργαστούν από κοινού ώστε να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση.
«Η εμπειρία της Άνοιξης έχει δώσει σε όλους μας μαθήματα. Το αναφαίρετο δικαίωμα σας, να επιβάλετε περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση για λόγους δημόσιας υγείας, είναι δεδομένο και δεν αμφισβητείται για κανένα λόγο. Όμως δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να εμφανίζεται κατακερματισμένη σε ότι αφορά την προσέγγιση στη διακίνηση. Οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ξεκάθαρο τοπίο.» τόνισε η κα Κυριακίδου.
Σύμφωνα με την Επίτροπο, είναι απαραίτητο όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την προστασία των πολιτών έναντι στον ιό, να είναι και κατ’ αναλογία και χωρίς διακρίσεις.
«Πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αναταράξεις στις ήδη εύθραυστες οικονομίες. Ή ακόμη να προσθέτουν αβεβαιότητα στους πολίτες οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μεγάλες θυσίες. Είναι επίσης ένα αίτημα των πολιτών μετά από αρκετούς μήνες συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Είναι για αυτό το λόγο που σήμερα προτείνουμε μια καλά συντονισμένη σταθερή και διαφανή προσέγγιση σε ότι αφορά τους περιορισμούς στην ελευθερία της διακίνησης.» σημείωσε.
Όπως εξήγησε, η ΕΕ θα παρέχει τη στήριξη της ώστε να καταλήξουν όλα τα μέλη σε συμφωνία, στη βάση κοινών κριτηρίων που θα καθορίζουν τα επιδημιολογικά ρίσκα, θα περιλαμβάνουν ένα κοινό κωδικό σύστημα, μέσω χρωμάτων, σχετικά με τα ρίσκα που εμφανίζει κάθε περιοχή, καθώς και κοινή προσέγγιση στα μέτρα που θα λαμβάνονται κατά την επιστροφή από ταξίδια. Κυρίως από περιοχές υψηλότερου κινδύνου, μέσω ανιχνευτικών test ή αυτοαπομόνωσης.
Στο σημείο αυτό κάλεσε του υπουργούς να συνεργαστούν με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων ώστε να καταλήξουν σε κοινής αποδοχής κριτήρια τα οποία θα αφορούν τους περιορισμούς στη διακίνηση, ή σε ταξιδιωτικά μέτρα.
Δεν επιζητάμε την εναρμόνιση, αλλά τον συντονισμό
Η κα Κυριακίδου τόνισε ότι η ΕΕ δεν ζητά εναρμόνιση αλλά συντονισμό ώστε, να υπάρξει ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει καλύτερο προγραμματισμό των ταξιδιών. Με ξεκάθαρες και κατανοητές πληροφορίες προς τους πολίτες. Αλλά πάνω απ’ όλα, χωρίς διακρίσεις.
Ένα κοινό πλαίσιο σε ότι αφορά την καραντίνα και τα διαγνωστικά τεστ, θα είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα πολύτιμο. Αναμένω να ακούσω και τις δικές σας απόψεις, αλλά και τις ερωτήσεις σας σε σχέση με τις προτάσεις της Προεδρίας.
Ανησυχία προκαλούν οι τρόποι προσέγγισης κάθε χώρας
Η Επίτροπος αναφέρθηκε και στους τόπους που λειτουργεί κάθε χώρα έναντι της πανδημίας λέγοντας «Με ανησυχούν οι μεγάλες παραλλαγές που οι χώρες εμφανίζουν στον τρόπο προσέγγισης αλλά και των δυνατοτήτων σε ότι αφορά την ιχνηλάτιση, αλλά και των διαγνωστικών τεστ».
Τόνισε ότι είναι σε συζητήσεις για μια κοινή προσέγγιση σε ότι αφορά τα διαγνωστικά τεστ στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας που να βασίζεται σε κοινές αρχές και υπάρχουσες πρακτικές. Αυτό είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Covid-19 ώστε να ελεγχθεί η μετάδοση. Για το λόγο αυτό σας καλώ να υπογραμμίσετε στους ειδικούς των χωρών σας τη σημασία να καταλήξουν σε συμφωνία, σε ένα κοινό πλαίσιο.
Η οριστική λύση για την πανδημία θα υπάρξει με την κυκλοφορία ενός εμβολίου
Η οριστική λύση θα δοθεί με την εμφάνιση του εμβολίου όπως είπε, για το λόγο αυτό δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι όλοι συμμετέχουν στην κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολίων και ότι αυτή η πραγματικά ευρωπαϊκή προσέγγιση για την προαγορά των εμβολίων έχει αποδώσει καρπούς στη διάρκεια του καλοκαιριού. «Έχουμε αυτή τη στιγμή σχεδόν ολοκληρώσει έξι πακέτα τέτοιων συμφωνιών, που αφορούν υποσχόμενα εμβόλια» τόνισε η Επίτροπος.
Η διαφορετικότητα στις επιλογές που περιλαμβάνονται στο πακέτο αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να επιτευχθεί πρόσβαση σε ένα ασφαλές και δραστικό εμβόλιο, σύμφωνα με την κα Κυριακίδου.
«Πρόκειται για μια αναγκαία επένδυση η οποία δεν πρέπει να εξετάζεται απομονωμένα, αλλά ως μέρος της αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που η καραντίνα έχει επιφέρει» σημείωσε και συμπλήρωσε «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει η διαπραγματευτική ομάδα και το Διοικητικό Συμβούλιο που εργάστηκαν μαζί μας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ώστε να εξασφαλιστεί το πακέτο αυτό».
Η συμφωνία προαγοράς με την AstraZeneca που υπεγράφη στις 27 Αυγούστου, ήταν σύμφωνα με την Επίτροπο, ένα σημαντικό ορόσημο το οποίο θα εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτό που αναμένεται να είναι το πρώτο εμβόλιο. Επίσης, η ΕΕ έχει καταλήξει με τις διερευνητικές συνομιλίες με τις εταιρείες Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac and Moderna. «Βρισκόμαστε επίσης κοντά να καταλήξουμε και με την BioNTech» ανακοίνωσε η Επίτροπος.
Το θέμα της χρηματοδότησης αναμένεται να διαδραματίσει ένα σημαντικό παράγοντα
«Το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης δεν είναι πηγάδι χωρίς πάτο» είπε η κα Κυριακίδου συμπληρώνοντας ότι η δυνατότητα να το ενισχύσουν υπάρχει και κάλεσε τους υπουργούς Υγείας να την μελετήσουν με ιδιαίτερη σημασία.
«Με την περαιτέρω χρηματοδότηση μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι και άλλα υποσχόμενα εμβόλια μπορούν να περιληφθούν στο Ευρωπαϊκό πακέτο. Εάν συμφωνήσουμε για την ενίσχυση του ESI μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα υποσχόμενα εμβόλια μπορούν να ενταχθούν στο πακέτο» είπε η Επίτροπος.
Η κα Κυριακίδου κάλεσε όλους να μείνουν ενωμένοι στο πακέτο για τα εμβόλια που διαπραγματεύεται η ΕΕ και να προχωρήσουν με τις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού για να εξασφαλίσουν τη δίκαιη πρόσβαση και εφαρμογή του εμβολίου σε εύθετο χρόνο, όταν αυτό υπάρξει.
«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον συντονισμό και να ενισχύουμε τις προσπάθειές μας σε πνεύμα αλληλεγγύης. Θα συνεχίσω να εργάζομαι, μαζί με την ομάδα μου ολόκληρο το εικοσιτετράωρο ώστε να διασφαλίσω την παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Παντού και όλους όσους τα χρειάζονται» τόνισε κλείνοντας την ομιλία της η Επίτροπος.