Κόσμος
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 13:01

Αφγανιστάν: Αποδοχή πρότασης να περιλαμβάνεται το όνομα της μητέρας στα πιστοποιητικά γέννησης

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν αποδέχθηκε μια πρόταση να αναγράφεται το όνομα των μητέρων στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών, σε μια σπάνια νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών σε αυτή τη βαθιά συντηρητική χώρα.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν αποδέχθηκε μια πρόταση να αναγράφεται το όνομα των μητέρων στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών, σε μια σπάνια νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών σε αυτή τη βαθιά συντηρητική χώρα.

Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών ασκούν πιέσεις εδώ και καιρό ώστε να περιλαμβάνεται το όνομα των μητέρων σε επίσημα έγγραφα, όπως τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών, τα οποία, όπως και οι ταυτότητες, αναφέρουν μόνο το όνομα του πατέρα. Όμως έβρισκαν αντίσταση σε αυτή τη συντηρητική, πατριαρχική, μουσουλμανική χώρα, όπου η χρήση του ονόματος μιας γυναίκας θεωρείται προσβλητική. Το όνομα της γυναίκας συχνά δεν εμφανίζεται στα προσκλητήρια γάμου, μόνο αυτό του πατέρα της και του μελλοντικού της συζύγου, ή ακόμη στον τάφο της.

Αυτή την εβδομάδα η επιτροπή νομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, υπό τον αντιπρόεδρο Μοχάμαντ Σαρουάρ Ντάνις, δέχθηκε την πρόταση να τροποποιηθεί ο νόμος και να επιτραπεί να εμφανίζονται στα πιστοποιητικά γέννησης τα ονόματα και των δύο γονιών. Η τροποποίηση αυτή πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο του Αφγανιστάν, όπου πλειοψηφούν οι άνδρες, και να υπογραφεί από τον πρόεδρο

Η αλλαγή αυτή έγινε την ώρα που η Καμπούλ προετοιμάζεται για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν μετά την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψαν οι αντάρτες με τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

Πολλές Αφγανές όμως ανησυχούν ότι η συμφωνία δεν προστατεύει τα δικαιώματά τους και φοβούνται ότι η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων και η επανεμφάνιση των Ταλιμπάν στην πολιτική σκηνή του Αφγανιστάν ενδέχεται να καταστρέψει τις προόδους που έχουν σημειωθεί στα δικαιώματά τους.

Οι Ταλιμπάν από το 1996 ως το 2001 που κυβερνούσαν το Αφγανιστάν είχαν επιβάλει μια αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου. Την περίοδο εκείνη οι Αφγανές ήταν υποχρεωμένες να καλύπτουν το πρόσωπό τους, ενώ δεν τους επιτρεπόταν να πάνε σχολείο, να εργαστούν ή να βγουν από το σπίτι παρά μόνο εφόσον συνοδεύονταν από έναν άνδρα συγγενή τους.

Η οργάνωση έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέπει στις γυναίκες να εργάζονται και να φοιτούν στο σχολείο, όπως προβλέπει ο ισλαμικός νόμος και η αφγανική κουλτούρα. Όμως χθες ο Μαουλάουι Κάλαμ Ουντίν, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας ηθών την εποχή που κυβερνούσαν οι Ταλιμπάν, χαρακτήρισε την προτεινόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας «δυτικό σχέδιο». «Το σχέδιο προήλθε από την Αμερική και την Ευρώπη. Κανείς δεν μπορεί να το επιβάλλει στον λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Καμπούλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Thonson Reuters Foundation